Soulja Boy и неговите конзоли
Култура

Soulja Boy и неговите конзоли

Американският рапър продава различни видове електроника на уебсайта си, но интерес събужда конзолата "всичко в едно" с над 800 преинсталирани класически игри за $150.

Благодарение на глобализацията и развиването на технологиите, всякакъв тип препродаване и маркетиране под собствен бранд става по-лесно и по-лесно. Американският рапър Soulja Boy, 28, изглежда има планове да развива бранд за електронни устройства под името си, като едни от най-новите продукти, които предлага, са конзола "всичко в едно" и мобилно устройство на същия принцип. Съмнение поражда твърдението, че има преинсталирани над 800 класически игри, а цената е $150 - колко е легална цялата схема?

Грубо казано, Soulja Boy започва кариерата си като изпълнител през 2007, когато хитът му "Crank That" достига до огромна публика заради едно простичко танцувално движение. Според различни медии и публично изявени мнения, Soulja Boy е един от виновниците за развиването на DIY културата в развлекателната индустрия - млад и мотивиран човек с креативен заряд има някаква идея и голяма мечта. Няма връзки при големите играчи в индустрията, но това не го спира сам да си направи песен и видеоклип към нея и да си развива бранда с помощта на мъдрости и образование, събрани на улицата


В момента Soulja Boy седи зад своя уебсайт и продаваните в него SouljaPod. SouljaHeadphones, SouljaWatch, SouljaPhone и SouljaPad, наред с двете конзоли - SouljaGame Console и SouljaGame Handheld. Интерес в последно време създават конзолите, главно заради интересните твърдения на сайта.

Според офертите SouljaGame Console може да подкара игри от PlayStation, NeoGeo, Sega, Game Boy Advance, NES и PC, както и непознатите SouljaGames - това ни дава причина да се надяваме за още един играч на вече конкурентния пазар за конзоли. Допълнително, според уебсайта, SouljaGame Console идва с 800+ преинсталирани класически игри. У мен това поражда въпроси за паметта на устройството и лицензите на тези игри и как това ще се отрази на цената. За толкова широка мултифункционалност бих предположил цена над $1000, но в момента можем да си поръчаме конзолата за $150.

SouljaGame Handheld е подобно изпълнение, но с размерите на PSP, 3000+ инсталирани игри и цена $100. И двете конзоли нямат специален дизайн и според информацията в сайта са на повече от 3 години. Как точно може да се интерпретира това, не съм сигурен.

Негативния ефект от лесния достъп до информация лесно се забеляза - Soulja Boy понесе силна критика и безброй въпроси за автентичността на бизнес начинанието. Най-актуалната и прозрачна дискусия за момента предлага интервюто му с Rolling Stone. Там рапърът е похвален за маркетинг нюха си и споделя, че е напълно нормално хората, които не разбират от индустрията на конзолите и обвързания с тях бизнес, да критикуват. По негово мнение, всичко е легално и няма никаква причина за безпокойство. Според Soulja Boy идеята не е нова, просто сега е удобния момент - той се е имал идеята да се занимава с електронни игри отдавна, като съществуват 2 мобилни игри с неговия лик - Beef With Soulja и Fighting Soulja.


Сериозна критика получава от Waypoint на Vice - според публикацията маркетинг кампанията на Soulja Boy е меко казано съмнителна и неясна. Конкретните характеристики на конзолите и игрите в тях не са споменати изрично, а изображенията загатват информация, която при нормални обстоятелства би уличила в нелегални практики. Една от основните причини за скептицизма е фактът, че абсолютно същите конзоли могат да се открият на Amazon и AliBaba от Anbernic за поне двойно по-ниска цена.

Струва ли си?

 

Източници: Rolling Stone, Waypoint, cnet.

Няма коментари

Напиши коментар