Space X с пореден успешен полет
Култура

Space X с пореден успешен полет

Космическата компания успешно изпълни втория полет на Block 5

Тази неделя, 22.07.2018, Space X успешно изкараха канадски телекомункационен сателит в орбита чрез своята ракета за комерсиално ползване Falcon 9. Те използваха Block 5, последната и най-нова версия, и успяха да приберат основното тяло на ракетата. Това е важно постижение, защото Space X целят да разработят ракети, които могат да се използват по няколко пъти с цел намаляване на разходите. В сферата на комерсиалните полети в космоса това е важен признак за напредък.

В стремежите си Space X използват ракетите Falcon 9, като техните версии са под името Block. В неделя беше реализиран вторият полет на Block 5, като първият е проведен през май и вдига сателит на Бангладеш. От тогава до сега полетите на Space X бяха на базата на Block 4, чиито тела компанията дори не правеше опит да преизползва. Благодарените на подобренията в Block 5 Мъск и компания вече прибират частта от ракетата, която се откача по време на полет. Това позволява повторно използване - Мъск твърди, че Block 5 няма да има нужда от каквито и да е значителни ремонти за първите 10 полета и ще може да издържи на около 100 преди да бъде пенсионирана. Според грандиозните цели, които Space X си поставят, Block 5 ще се нуждае от 24 часа обратно на земята, преди да излети отново. За момента най-бързата подготовка след завръщане от високата атмосфера, която са постигали, е 2 месеца и половина.


Приземяване на ракетно тяло.

Освен неодушевени предмети, Space X ще изстрелват и хора в космоса. (Б. авт. - двусмислието е целенасочено.) Тъй като Space X са партньор на NASA в Commercial Crew програмата им, те са изправени пред няколко теста, за да докажат, че могат да превозват астронавти по сигурен и достъпен начин. В момента Block 5 лети без резервоари за хелий, от които се нуждае за да създава налягане в кабината. Преди NASA да разреши полети с астронавти, Block 5 трябва да направи 7 полета в "екипажна конфигурация" (crew configuration), сиреч с оборудване, системи и условия, разрешаващи присъствието на екипаж. 

Първият такъв полет ще е демонстративен и ще прати празна екипажна капсула до Международната космическа станция. До тогава Space X ще изстрелва Block 5-ци без промени. Дали печалбата от Space X ще задържи Tesla над водата?

Източници: Arstechnica, TheVerge

Свързани страници

Виж всички
  • Windrunner
    Windrunner
    Много искам да се кандидатирам да отида до Марс xD Хихи
показване на 1 от 1 Коментар