Стрийминг услугите възродиха пиратството
Култура

Стрийминг услугите възродиха пиратството

Колкото повече, толкова повече не е винаги на добре.
 

Може да звучи странно, но е факт. Развитието и все по-голямата достъпност до стрийминг услугите водят до масивен ръст на пиратството. Проучване на канадската компания Sandvine, занимаваща се с изграждане и поддръжка на частни мрежи, разкрива, че половината от глобалния интернет трафик е криптиран, 58% от “видимото”съдържанието пък е видео, като само Netflix е отговорен за 15% от него. Но в допълнение се забелязва и двоен ръст в “upstream” трафика при BitTorrent (това, което ние жаргонно наричаме “качване”) тази, спрямо 2011 година до 52% в Северна Америка. Глобално, BitTorrent е отговорен за 22% от световния интернет трафик. И това без да се взима под внимание криптирания трафик, не малка част от който прикрива именно торент клиента.

BitTorrent остава най-масовия инструмент за споделяне на пиратско съдържание най-вече, което от своя страна става по-лесно достъпно и “лицеприятно” от развитието на инструменти като Kodi и разработката на плъгини за него. 

Спадът на “пиратския трафик” в миналите години може да бъде отчетен към появата и развитието на стрийминг услугите, най-вече Netflix, но в последствие Amazon Prime, Hulu, HBO Go и тн. Но, защо сега, когато качеството е дори по-добро от преди, а цената по-ниска, пиратството се възражда? 

Аз бих казал, че повечето е по-малко. В днешно време, все повече стрийминг услуги произвеждат собствено ексклузивно съдържание. Ако искате да гледате “Игра на тронове”, абонирате се за HBO, ако искате да гледате “Наркос” - Netflix, ако пък се кефите на триото от Top Gear, гледате новото им шоу “The Grand Tour” по Amazon Prime. Всичко това срещу съответното заплащане.

Същевременно, ако решите да спестите от някоя от услугите, шансовете са, че в даден момент предаванията или филмите, които искате да гледате, стават повече от тези, които услугата предлага. Друг чест проблем, за който абонати се оплакват, е геоблокирането. Получава се така, че потребителите тук в България, но и не само, плащат наравно с тези в САЩ, а получават по-малко съдържание. Проблем, който се дължи на разбираеми проблеми с лицензирането и който стрийминг услугите се стремят да преборят с добавянето на локално съдържание. То, обаче, не е толкова атрактивно за потребителя в повечето случаи. 

Въпреки всичко това, все повече компании започват да разработват собствена стрийминг услуга. Всички водени от желанието да съберат и последната възможна стотинка от съдържанието си, без да плащат на посредници.
Disney са пресен пример като вече свалят съдържанието си от Netflix и съвсем скоро ще пуснат собствената си услуга. Анализ на “NewsWire” пък твърди, че до 2022 всеки от големите издатели в САЩ ще разчита на собствен стрийминг.
 

Това от една страна подклажда конкуренцията и потребителите получават качествено оригинално съдържание. Само за последните 3 години, Netflix има общо 9 награди “Еми” за свои оригинални продукции, както и 5 “Златен глобус”. Тези на “Игра на тронове” на HBO няма и да се опитвам да ги изброявам. Но пък същевременно всяка изминала година печели и друга не толкова престижна награда - “Най-пиратствано телевизионно шоу”

Нещо, което компаниите най-вероятно забравят или решават да пренебрегнат, е един от основните икономически закони, а именно че ресурсите са ограничени, потребителските възможности също. Ако трябва да се плаща на всичките стрийминг услуги, цената бързо става висока, дори за американски семейства. Цената на Netflix стандартен абонамент с достъп до HD в България е 9.99 EUR или около 20 лв, за 4k съдържание е дори повече. Нещата са сходни и при другите платформи. Тази сума не ви гарантира, че съдържанието, за което се абонирате, ще остане налично до края на абонамента ви. Често в по-малките държави не гарантира и превод на местния език. 

Стигаме до момент, в който е по-сложно да си плащаш легално за нещата, които гледаш, отколкото да си ги изпиратстваш. Съдържанието е разпиляно, цената оказва се висока. Фактът е, че набедените нелегални сайтове предлагат на едно място съдържание, пригодено както за мобилни телефони, така и за модерни 4k HDR телевизори. Цената всички я знаем. 

Не ме разбирайте погрешно, не целя да възхваля “пиратството”, а да покажа все по-нелогичната ситуация, в която биваме поставени като потребители. Поглеждайки така на нещата, възраждането на торент споделянето изглежда обаче логично. Така, колкото повече, толкова повече може да доведе до западането на стрийминг услугите.
 

 

Свързани страници

Виж всички
Култура
SEGA ще отвори офис в София през 2020-та
Премиера
"Аквамен" - нов трейлър
Console
Sony работи върху следващ PlayStation
Премиера
"Смъртоносни машини" - Нов трейлър

Няма коментари

Напиши коментар