Съдят Илън Мъск заради туийтове
Култура

Съдят Илън Мъск заради туийтове

Основател на компания за финансови репортажи твърди, че Мъск извършва измама 

Основателят на Citron Research (сайт за анализ на фондовата борса) Андрю Лефт, познат също като умел шорт селър, твърди, че ще съди Мъск за преднамерена измама. Според Лефт туийтовете на Мъск са с цел да объркат спекулатори и собственици на акции в Тесла.

На 7 август Мъск публикува туийт, в който твърди, че ще изкупи всички акции на Тесла на цена $420. Цената на акциите в началото на деня беше около $341, а борсата затвори на 7 август с цена $379. Намерението на Мъск, потвърдено или не, вдигна цените на акциите на Тесла с около 11%. По-късно през същия ден Мъск споделя, отново в Туитър, че "Подкрепата на инвеститорите е гарантирана. Не е сигурно единствено понеже зависи от гласуване между акционерите."

Андрю Лефт, от своя страна, е познат като активен short seller. Short seller-и са дейци на фондовата борса, които залагат на поевтиняване на акциите на дадена компания. В конкретния случай Лефт е сметнал, че цената на Тесла ще падне, но заради туийтовете на Мъск и по-скоро ефекта от тях, Лефт губи пари.

Няколко дни по-късно Мъск споделя в блог публикация, че намеренията му да откупи акциите на Тесла се отменят.

На първо място има съмнения, че Мъск въобще има право да споделя такава информация в социалните мрежи. На второ, като изпълнителен директор на Тесла Моторс, убедителните твърдения на Мъск силно влияят на работниците, собствениците и клиентите на компанията - особено когато 4 дни след това той се отказва от намеренията си. Някои публикации определят Мъск като самонадеян хвалипръцко, други - като майстор продавач и бизнесмен и опитен PR агент. За момента неговото богатство възлиза на близо $19 милиарда.

Източници: Marketwatch, Bloomberg, CNBC

Свързани страници

Виж всички

Няма коментари

Напиши коментар