Трагедията в Джаксънвил, Флорида
Култура

Трагедията в Джаксънвил, Флорида

По време на Madden NFL турнир бе открит огън по състезателите и посетителите

Какво се е случило?

В неделя на обяд по време на Madden NFL турнир в Джаксънвил, Флорида, бе открит огън.


Има ли жертви?

По последни данни жертвите са 3 (в това число и нападателят), а пострадалите надброяват 11. Официална информация от властите на реда все още няма (не и към момента на писането на статията). Няма да публикувам информация от слухове преди да има повече яснота.

Също така и отказвам да добавям видеото от стрийма в туич, в което се чуват изстрелите и виковете на хората - навсякъде го има. Предупреждавам, че е крайно неприятно изживяване и ще си докарате само и единствено мъка.


Защо от HFTV покриваме тази новина?

Защото покрай този нещастен случай отново започва да се насочва разговора към насилието в игрите и това, че те са наркотик. Освен, че целим да споделяме актуални новини от света на гейминга, електронните спортове и дигитална култура с вас, искаме и да даваме ясна позиция при критични случаи като тези (и като решенията на СЗО).

Затова по-скоро искаме да изместим фокуса от самата трагедия, и да го насочим по-скоро към проблемите, довели до този инцидент.


Откъде идва проблемът?

За много от читателите ни това може да е поредният масов разстрел в САЩ - два дни преди това отново в Джаксънвил също имаше стрелба - в гимназия след футболен мач с една жертва и двама ранени. Като цяло последните няколко години има твърде много чудовищни случаи във Флорида - масовият разстрел в нощен клуб в Орландо с 49 жертви и трагедията в училището Марджъри Стоунман Дъглас в Паркланд от този февруари, където жертвите бяха 17.

Тъжното е, че в с времето тези трагедии избледняват и се превръщат в една статистика. Но всъщност по-тъжното е, че масовите разстрели в САЩ почват да се превръщат в част от ежедневието.

Различни трагедии с два общи признака - лабилен младеж с лесен достъп до оръжие. Именно на това искам да наблегна - лесен. достъп. на. оръжие.

За тези проблеми в САЩ се говори от години, но все още не е взето силно политическо решение. За сравнение мога да дам Великобритания и Австралия за справянето им с подобен тип трагедии:

Великобритания

След масовия разстрел в началното училище Дънблейн през 1996 (където загиват 17 души) правителството реагира като забранява всички пистолети (по-силните огнестрелни оръжия вече са били забранени) и са провели “оръжейна амнистия”, която е събрала над 162,000 пистолета. Амнистията е позволила на всеки собственик на пистолет (дори и нелегално притежаван) да го предаде без последствия.

След тази акция е имало само един масов разстрел във Великобритания през 2010 година, с 10 жертви в Къмбрия.

Австралия

След най-трагичния масов разстрел в историята на страната в Тасмания през 1996 година, държавата реагира мигновенно със забрана на полуавтоматични и автоматични оръжия и също организират “оръжейна амнистия”. От тогава до сега в държавата не е имало подобна трагедия.

Защо не виждаме същото в САЩ?

Причините са много, но основната причина е силното лоби на NRA (National Rifle Association - Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие) в правителството на страната. В крайна сметка в самата конституция (Second Amendment - втората поправка) на страната е заложено правото на американските граждани да притежават оръжие. И тук малко интересна статистика - в САЩ има над 300 милиона оръжия в ръцете на цивилни граждани. А, да, населението на страната е 325,7 милиона.


Какво можем да направим?

За щастие в Европа не можеш да си закупиш огнестрелно оръжие в супермаркета, а и има доста по-засилени мерки за притежанието на оръжие. Разбира се, организаторите на събития ще имат по-засилени мерки за сигурност, но и ние, като общество (не говоря само за нас като геймъри) можем да направим много. Психичното здраве е важно и не трябва да го пренебрегваме.

Всяка промяна става с малка крачка и затова моят призив е следният - ако не се чувствате добре и имате нужда от помощ или да си поговорите с някого - можете да го направите с денонощния телефон на БЧК - телефон на доверието. Или пък смятате, че ваш приятел има нужда.

Денонощен телефон на доверието: 02/81 64 892

Няма коментари

Напиши коментар
Tags