Twitch отвръщат на PhantomL0rd
Култура

Twitch отвръщат на PhantomL0rd

Twitch отговарят на делото, заведено срещу тях от James “PhantomL0rd” Varga за неправомерно отстраняване от платформата, след два месеца чакане.

Сагата между James “PhantomL0rd” Varga и стрийминг платформата Twitch започва през юли 2016, когато Twitch спират неговия акаунт (тогава притежаващ 1.4 милиона последователи) поради отношението му към хазартният сайт за CSGO скинове CSGOShuffle. Според правилника на Twitch един стриймър няма право да извършва дейност, която нарушава права на трети лица - в този случай това са Valve, които не разрешават подправена хазартна дейност с предмети от Steam. Залагането на скинове в този случай е наречено “подправено”, понеже има информация, уличаваща господин Varga във финансов интерес от въпросния сайт за залагания.

Този развой на нещата започва когато анонимен хакер се натъква на Skype чатове между PhantomL0rd и Duhau Joris, програмист на CSGOShuffle, докато се опитва да хакне сайта. Чатовете достигат до известният в средите на електронните спортове журналист Ричард Люис, който ги публикува с допълнителни обяснения - че чатовете силно намекват, че Varga се явява собственик на сайта, залага с пари на CSGOShuffle и шансовете му за успех са изкуствено повишени, превръщайки дейността му в измама.

Повече от година и половина след получения бан, през февруари 2018 James Varga съди Twitch, твърдейки, че изгонването му от платформата е погрешно и че Twitch нарушават подписан договор чрез изключването на акаунта му. Varga търси финансова компенсация поради нанесените щети върху неговия имидж и прекратяването на неговата дейност като стриймър, което на времето е било основно препитание за PhantomL0rd. Той допълва, че Twitch го използват да маскират факта, че подобна дейност се извършва от много други известни стриймъри.

След два месеца мълчание, Twitch дават отговор на нападката - на 2 май Richard Lewis публикува, че според Twitch отстраняването на PhantomL0rd е било изцяло по правилата. Те споменават, че Varga е бил уведомяван за многобройните нарушения по няколко пъти, започвайки около година преди изключването на акаунта му. “Най-вече, той рекламираше хазартен уебсайт, в който той (1) има неупоменати финансови интереси, (2) подправя шансовете на печалба срещу участници, които е спечелил от Twitch, и (3) действа против правилата на издателя на играта-основа (CSGO) по потенциално нелегален начин”, се споменава в делото.

Основното противоречие е следното: James Varga твърди, че никой не му е известил причината за отстраняването преди януари 2017, почти 5 месеца постфактум, и че Twitch дори променят причината - първоначално твърдят, че е заради “измамни последователи”, а след това е предаването на “не-гейминг съдържание”.

Тwitch твърдят нещо съвсем различно. “Дни преди изключването на акаунта му, представители на Twitch обсъдиха нарушенията на Mr. Varga, раздаването на скинове, и информацията, че Mr. Varga има дял в CSGOShuffle и му дадоха възможност да защити позицията си. Mr. Varga не се опита да се свърже с когото и да е от Twitch във връзка със затварянето на акаунта му чак до декември 2016, месец след като делото срещу него беше отхвърлено (поради липса на юрисдикция), и повече от четири месеца след самия бан.”
В делото не се споменава конкретна сума, но се изисква “award of compensatory damages”, или обезщетение на вреди, и покриване на разходите.

За повече детайли по отстраняването на PhantomL0rd, прочетете тук. За неговото дело срещу Twitch: тук и тук. За отговорът на Twitch - тук и тук.

Източници: PCGamer, Polygon и Unikrn
 

2 Коментара

Напиши коментар
  • Wicked
    Wicked
    %?
  • KiaKaha
    KiaKaha
    :D :D Фантомчето онтово е онфайър.. пак се опитва схеми да върти :D
показване на 2 от 2 Коментара