Забраняват Fortnite и PUBG в Китай?
Култура

Забраняват Fortnite и PUBG в Китай?

Носят се слухове, че китайския етичен комитет се е произнесъл за множество игри, част от които ще бъдат зарбанени в страната

От няколко дни насам се спекулира, че редом с куп игри, Fornite и PUBG ще бъдат забранени за игра в Китай.

Слуховете идват покрай китайската етична комисия, която има не винаги много ясни, но за сметка това строги правила относно какво може и какво не може да се случва в развлекателния сектор.

Специалната комисия за онлайн игри е свикана, за да разгледа 20 заглавия, които се намират за проблемни. 11 от тях трябва да предприемат мерки и да нанесат определени промени в играта си, а останалите 9 отиват директно под ножа.

На пръв преглед, забранените игри имат кръв и насилие, вулгарно съдържание, крайно разголени женски персонажи и “нехармоничен чат”. Ако се чудите - това е дефинирано като “липса на усилие за борба с токсичност, вулгарност и политически чувствителни разговори” в чатовете.

Ето и таблица с разгледаните игри и забележките по тях:

Игра Причина Действие
Arena of Valor (Tencent) Крайно разголени женски персонажи, награди давани за ранк, изкривена концепция за история и култура.  Поправителни мерки 
League of Legends (Riot)  Крайно разголени женски персонажи, награди давани за ранк, нехармоничен чат. Поправителни мерки 
Blade & Soul (NCSOFT) Крайно разголени женски персонажи, нехармоничен чат. Поправителни мерки 
Chu Liu Xiang (NetEase)  Крайно разголени женски персонажи, нехармоничен чат, мисиите в играта включват измама. Поправителни мерки 
Overwatch (Blizzard) Графиките на играта промотират грешни ценности, нехармоничен чат. Поправителни мерки 
Diablo (Blizzard) Нехармоничен чат, мисиите на играта включват измама. Поправителни мерки 
World of Warcraft (Blizzard)  Крайно разголени женски персонажи, нехармоничен чат. Поправителни мерки 
Westward Journey (NetEase)  Крайно разголени женски персонажи, нехармоничен чат, изкривена концепция за история и култура. Поправителни мерки 
Code: Eva (Tencent) Награди давани за ранк, изкривена концепция за история и култура. Поправителни мерки 
The Legend of Mir (WeMade) Нехармоничен чат. Поправителни мерки 
Swords of Legends Online (Aurogon)  Нехармоничен чат. Поправителни мерки 
PlayerUnknown's Battleground (Bluehole)  Кръв и насилие. Забранена
Fortnite (Epic Games)  Кръв и насилие, вулгарно съдържание. Забранена
H1Z1 (Daybreak)  Кръв и насилие, вулгарно съдържание. Забранена
Alliance of Valiant Arms (Red Duck)  Кръв и насилие, вулгарно съдържание. Забранена
Ring of Elysium (Tencent)  Кръв и насилие, вулгарно съдържание. Забранена
Paladins (Hi-Rez)  Крайно разголени женски персонажи, кръв и насилие, вулгарно съдържание. Забранена
Free Fire Battlegrounds (Garena) Крайно разголени женски персонажи, кръв и насилие, вулгарно съдържание. Забранена
Knives Out (NetEase) Крайно разголени женски персонажи, кръв и насилие, вулгарно съдържание. Забранена
Quantum Matrix (NetEase) Кръв и насилие, вулгарно съдържание, нехармоничен чат. Забранена

Ако не сте добре запознати със законите и наредбите в Китай, то може и тези забрани да звучат налудничево - особено забележките относно “награди давани за ранк” (да, проблем е защото това провокира класово разделение на играчите в една равна, комунистическа държава) и изкривена концепция за история и култура. Защото правилната история е тази вписана от комунистическата партия в самата конституция на Китай. 

Предполагам и много от вас си задават въпроса защо няма забележка, че в Overwatch има разголени жени (кхъм Widowmaker -  в китайската телевизия не разрешават да има жени с деколтета), а във Fortnite няма кръв, а е отбелязана в тази категория. Отново държа да почертая, че това са reddit слухове.

За мен в случая най-любопитното е, че всичките 9 забранени игри са battle royale. Дали просто държавата не иска да забрани жанра като цяло?


Но като сме на тема нелепи забрани, не мога да не отбележа, че в Китай са забранени филмите с пътуване назад във времето. Официалната причина е, че това е неуважение към историята. Много хора спекулират, че реалната причина е … да не се създава идея у хората, че могат да се върнат назад във времето и да променят режима.

Нелепо, нали? Е, ето и друг нелеп пример - Kingdom Hearts 3 в Китай е без Мечо Пух. Вижте колко умело е прикрит: 

Защо любимият мечок на много би бил забранен? Ами защото китайското правителство вярва, че именно той ще дестабилизира държавата. Не, не защото ще създаде криза на пазара на меда, ами защото техният лидер, Си Дзинпин е оприличаван с него.

 

Как това ще афектира компаниите?

Китайският пазар е ОГРОМЕН и изключително доходоносен за разработчиците. По данни от newzoo, за 2018 година има 619.5 милиона геймъри, които са генерирали $37.9 милиарда в приходи за компаниите. Това по груби сметки прави по $61 на човек, което никак не е зле.

Най-тежък е удара за Tencent - 50% от играчите на PUBG са от Китай, и отделно те инвестираха $15 милиона, за да докарат Fortnite в държавата.

А ако върнем малко лентата назад, през октомври 2017 Китайската асоциация за аудио-визуално и дигитално издаване предупреди, че battle royale игрите са твърде насилствени и са против китайските ценности. Въпреки това, през ноември 2017 Tencent се споразумяха с китайското правителство и пуснаха PUBG на китайския пазар.

Tl;dr ако слуховете се окажат верни, това ще бъде огромен удар за Blizzard, NetEase и Tencent.

Свързани страници

Виж всички

Няма коментари

Напиши коментар