Защо всички говорят за
На фокус

Защо всички говорят за "This is America"?

Childish Gambino или по-добре познат като Доналд Глоувър впечатли с новата си песен и клип

За по-малко от 24 часа четириминутното видео събра над 10 милиона гледания. Но не това е най-важното.  

Клипът е изпълнен с множество послания, които вещи детективи в социалните мрежи разнищват. И със сигурност ще трябва да го изгледате повече от 1 път.

Най-вероятно при първото гледане погледът ви е вперен в полуголият и танцуващ Childish Gambino. Но при второто се опитайте да се загледате в това, което се случва зад него. Малко като видео експериментът с избирателното внимание (видео с няколко души, които си прехвърлят баскетболна топка и трябва да преброим колко пъти са я подали помежду си)

Режисьор е Хиро Мурай, който също режисира и сериалът "Атланта", където Глоувър играае главната роля.

Най-явното послание е за проблемът с насилието и огнестрелните оръжия в САЩ

Случват се няколко убийства в клипа, в които оръжията получават деликатно внимание (костюмиран мъж ги отнася внимателно в червена кърпа), за разлика от човешкия живот - силно послание при настоящият дебат за контрол над огнестрелните оръжия. Всъщност и след убийствата няма последствия - полицията подгонва главният герой чак след като запали джойнт.

Говорейки и силно за това на какво обръщаме внимание - насилието и престрелките са наред, стига да има какво да ни разсейва от тях - в случая танците на Childish Gambino. 

Докато фокусът ни остава върху танците, на заден кадър можем да видим и библейска символика - смъртта, последван от полицията.

"Погледнах и видях пред себе си блед кон. Името на ездача му беше „Смърт“ и зад него следваше адът. На тях бе дадена власт над една четвърт от земята, власт да убиват, като използват войни, глад, напасти и дивите земни зверове". Откровение 6:8 SPB

Второто явно послание е репрезентацията на чернокожите в развлекателната индустрия

Още в самото начало с изражението на лицето си и позите, които заема Childish Gambino показва различните расови карикатури, и по-специално Джим Кроу. Персонажът на Джим Кроу произлиза от театъра и е етническо изобразяване на афро-американците и тяхната култура, през погледа на тогаващното общество. Също така е базиран и на популярния сред чернокожите роби фолклорен мошеник със същото име.

Освен ясното послание за все още съществуващата дискриминация в САЩ, това е и намигване към артистите като него, които все още трябва да изпълняват типично "черни" роли - рапър, комедиант, соул певец, гангстер. Всичко това подкрепено с текста  “Grandma told me: get your money, black man” (Баба ми каза: вземи си парите, чернокож).

Отделно, че и доста хора смятат, че панталоните на Глоувър са същите като на конфедеративната армия

 

Ще се радваме след като изгледате клипа да споделите и вашите впечатления в коментарите.

  • Kitty
    Kitty
    Препратката към филма "Get Out" и "the sunken place" в края на клипа също беше многo добра. Препоръчвам филма!
показване на 1 от 1 Коментар