Уникални библиотеки от различни краища на света
Любопитно

Уникални библиотеки от различни краища на света

Едни от най-красивите библиотеки в света

Обичате ли да четете?

Започнах да се интересувам от библиотеки и различни книги случайно, но пък това се оказа доста интересно и любознателно начинание. Уникалните библиотеки от различни краища на света, които ще видите тук, ще ви накарат да погледнете към книгите по нов начин.

Добрата библиотека си струва пътуването заради това, което може да открием в нея – без значение дали се намира на 10 километра или през 10 държави от нас, дали книгите са големи 5 сантиметра или са колкото два етажа, дали пристигат с магарета, камили, лодки или колело. 

Швейцария:

Ръкописи от IX век и първият архитектурен план върху пергамент са само някои от съкровищата в бляскавия бароков манастир „Св. Гал“ в Швейцария.


Великобритания:

Бодлиевата библиотека разполага с 12 милиона печатни издания, сред които ръкописът „Върнън“, първите томове на Шекспир и първата отпечатана с ксилограф книга на арабски.


Япония:

Всяко дете може да си хареса книга според корицата в Международната библиотека за детски книги в град Иваки, Япония. Високите й прозорци гледат към Тихия океан, кориците на всички книги са на показ и има удобни места за четене.


Мароко:

Библиотеката към университета „Карауин“ във Фес (една от най-старите действащи библиотеки в света) е била основана от Фатима ал-Фихри през 859 г.  Наскоро архитект Азиза Чауни възстановява мястото, което съчетава древни мозайки, слънчеви панели и кафене.


Америка:

Вашингтон, окръг Колумбия: Библиотеката на Конгреса разполага с богата колекция от книги с Брайлово писмо и „говорещи книги“, организират се и безплатни тематични обиколки.


Египет:

Александрийската библиотека има терасирана слънчева читалня, планетариум и изложба посветена на печатарското изкуство. Тук се намира и най-голямата в света колекция от дигитализирани ръкописи.


Франция:

Подвижната библиотека в Сен Маритим предлага на читателите си огромна колекция от настолни игри, комикси, романи и разбира се френска поезия.


Тайланд:

Детската библиотека в Сонева Кири има форма на гигантска риба-манта (или къща на дърво). Разполага с висящи читални, прозорци, които гледат към тропическа гора, музикална стая с традиционни инструменти и много издания, посветени на пермакултурата и местните традиции.


Германия:

Градската библиотека в Щутгарт. От терасата на покрива й се разкрива невероятна гледка към центъра на града.


Ватикана:

Във Ватиканската библиотека се пазят подписът на Галилео, посланията на Свети Петър, написани върху папирус и най-старата Библия.


Докато търсех различни материали съвсем случайно попаднах на текст, който и до ден днешен остана в съзнанието ми.  Авторът на текста е Джо Куинън, и ето как той описва библиотеката:

С огромното разнообразие от услуги, които библиотеките предлагат, се достига до всички обществени слоеве. Библиотеките правят обществото по-добро, отколкото би могло да бъде, ако се остави да се справя самостоятелно. Библиотеките са коварна, почти лукава преграда срещу расовото, социалното и икономическото разделение, което обществото по природа е склонно да налага, дори и да не го прави от лоши намерения. Хората се струпват в библиотеките така, както не го правят никъде другаде. Понеже нямат класови, икономически или културни ограничения, библиотеките могат да се погрижат за всички. Бедните хора не пазаруват в луксозните местни хранителни магазини. Тийнейджърите не са чести посетители на места, където се продават скъпи парфюми, причудливи бижута, индиански керамични съдове или луксозно шампанско. Библиотеката е единственото място, където хора от всички раси, вероизповедания, възрасти и политически възгледи свободно, лесно и непринудено общуват. Обществената библиотека е единствената напълно демократична институция, която ми е известна. Библиотеките едновременно стимулират и вдъхновяват. Всеки може да чете насаме у дома, но има нещо вдъхновяващо да виждаш хора, които четат, учат или правят проучвания на обществено място. Времето в библиотеката е време, което не е прекарано пред телевизора. Само по себе си това превръща обществената библиотека в най-ценната институция, която обществото би могло да си представи.

В началото ви попитах дали обичате да четете. А сега ще ви попитам, коя е любимата ви библиотека и бихте ли пътували до определена точка на света за да я посетите? 

Източник: National Geographic

показване на 1 от 1 Коментар