Yanny или Laurel?
Любопитно

Yanny или Laurel?

Има много фактори, заради които чувате или едното - или другото.

Хей, помните ли как интернетът беше разделен покрай една рокля? Дали е бяла със златно или пък черна със синьо?

Да припомня:

Е, ето го новото двайсе - но под аудио формат. Пуснете си видеото от по-долния туит и се заслушайте - Яни или Лоръл?

 

Аз лично успях да чуя и двата варианта - един път от лаптоп, другия от телефон.

Според Ларс Рике, асистент професор по слух и когнитивна неврология в университета в Маастрихт - това всъщност не е точно илюзия. Всъщност е двусмислица - аудио еквивалента на вазата на Рубин - можете да го възприемете по два начина.

Две лица в профил или ваза?

 

Всъщност в случая на Яни и Лоръл - разковничето е в честотата на звука. Акустичната информация, която ни кара да чуваме "Яни" е с по-висока честота от тази на "Лоръл". Част от тази вариация може да се дължи на аудио системата, от която чувате звука. Другата част се дължи на механиката на ушите ви и какво очаквате да чуете. 

По-възрастните хора губят умението си да чуват звуци с по-високи честоти, което обяснява защо Рике може да чуе само "Лоръл", докато осемгодишната му дъщеря чува "Яни". Това е феномен, който можете да възпроизведете на компютъра си - ако премахнем ниските честоти ще чуваме "Яни". Ако премахнете високите честоти - ще чуваме "Лоръл".

Повечето звуци - вклюючително Л и Я са сред тези, които се състоят от няколко честоти наведнъж. Та от тук може да идва и проблемът с възприятието. Рике смята, че в нормална атмосфера това трудно ще се случи и има подозрения, че изкуствено са завишени честотите на Я, а тези, които съставят Л - занижени. 

Професор Чандрасекаран от департамента по комуникационни науки и разстройства в Тексаския университет в Остин разказва, че половината лаборанти чуват "Яни", докато другата половина - "Лоръл". Но той също така обвинява шумът в записа за объркването, защото по този начин мозъкът запълва липсващите звуци с това какво очаква да чуе. И да, тук е момента да добавим, че чуването и слушането са дейности, които се случват в мозъка.

Професорът също отбелязва, че предоставентие два варианта към видеото помагат да се оформи възприятието ви към звука. За пример можем да дадем следното видео, в което звука може да се чува като Bill (Бил - име), Pail (Пейл - кофа) или Mayo (Мейо - майонеза).

 

Така че не само ушите и колонките ви са виновни - мозъкът ви също, защото той запълва неясните звуци с такива, каквито би трябвало да са. Например - ако сте в шумно заведение и не чувате точните думи на събеседника си - мозъкът ви предполага какво най-вероятно е казал на база предишен опит и очаквания.

 

А вие какво чувате?

Споделете в коментарите!

 

Свързани страници

Виж всички
Мобилни
Facebook стартира Youth Portal
Полезно
Полезни сайтове: HowStuffWorks
Полезно
Полезни сайтове: Canva

3 Коментара

Напиши коментар
 • KYVR
  KYVR
  Яни и роклята е синя
 • Glavusanov
  Glavusanov
  чувам гласове :/
 • Kitty
  Kitty
  Laurel all the way :D
показване на 3 от 3 Коментара