За деветата планета в Слънчевата система
Любопитно

За деветата планета в Слънчевата система

Откритието на космически обект със странна орбита придава достоверност на теорията за девета планета

Изследователи са открили пореден космически обект, чиято нетипична траектория намеква съществуването на голяма планета в Слънчевата система.

Още през 2005 година учените решават, че в Слънчевата система има осем планети. Приета е такава дефиниция за статута "планета", която изключва Плутон - една от главните точки, които бившият член на нашата система не покрива, е доминация по маса и устойчивост в рамките на орбитата си. Повече по темата тук.

През последните години, обаче, учени наблюдават обекти от т. нар. пояс на Куипер (подобен на астероидния пояс, но 20 пъти по-широк и намиращ се след орбитата на Нептун) и откритията намекват интересна реалност.

Орбитата на новодокументирания обект 2015 BP519 подсилва теория, предложена от Konstantin Batygin и Michael Brown, за съществуването на девета планета в Слънчевата система. Особено красноречиво, в интернет пространството можете да я срещнете под името The Ninth Planet

Въпросната теория води началото си преди 2 години. Batygin и Brown наблюдавайки група обекти от пояса на Куипер с привидно странни орбити. Основната особеност е, че тези тела се движат под ъгъл спрямо Слънчевата система, което е рядко срещано явление. Шансът подобни прилики в движението на космически обекти да се случат на случен принцип, учените твърдят, е около 0,007%. За това теорията гласи, че най-правдоподобната причина е съществуването на планета, променяща траекториите на въпросните обекти.


Проста анимация, показващата как би изглеждала орбитата на такава планета.

Изследване, водено от Juliette Becker, студент-докторант в Мичиганския университет, твърди, че орбитата на 2015 BP519 потвърждава теорията на Batygin и Brown. Тя споменава, че единствено тяхната теория дава обяснение на променящите се орбити на космическите обекти. Чрез многобройни симулации с данните на откритите до сега космически тела в рамките на 4,5 милиарда години в миналото и бъдещето тя заключва, че планетата трябва да е с маса поне 10 пъти колкото земната, като размер около 4 пъти по-голяма от Земята и с орбита, обикаляща слънцето на 10,000 години, дори 20,000. Основната причина да остане незабелязана до момента е огромното разстояние от Слънцето - планетата трябва да е поне 75 пъти по-далеч от Плутон.

От статистическа гледна точка, наличието на планетата няма да е учудващо - тела с такива размери са често срещани във Вселената. От друга страна, откритие от такъв мащаб ще има силен отзвук в научните среди, именно защото става въпрос за нашата слънчева система.


Кратко видео от Batygin.

Източник: Quanta

показване на 1 от 1 Коментар