Най-лошите пароли за 2018г.
Полезно

Най-лошите пароли за 2018г.

Кои са паролите, които не трябва да използвате, и как да направим паролата си по-сигурна.

Всеки от нас има поне няколко онлайн акаунта - социални мрежи, сайтове за пазаруване, сайтове за запознанства, имейл услуги. Понякога е трудно да помним всичките си пароли, но имайте предвид, че не е добре да използвате една и съща парола за всичко. От друга страна е полезно и да ги сменяме често от съображения за сигурност

Казано най-просто, за да е сигурна една парола, освен че е хубаво да се променя от време на време, трябва да представлява уникална комбинация от символи, която е добре да съдържа главни букви, цифри и дори специални символи (когато сайтът го позволява). Не е добра идея да използвате само малки букви или само цифри, особено ако говорим за сайта на електронното ви банкиране например. 

Може би си мислите, че това, което казвам, го знаят всички и кой ли би си направил паролата "123456" или "parola123", но ще бъдете изненадани. 


Интересна статистика показва, че около 10 % от потребителите на интернет са използвали поне 1 от "лошите пароли" (пълен списък ще видите по-долу в статията) и то през последната една година. Около 3% от хората все още използват паролата "123456", която и заема първото място в списъка с пароли, които не трябва да използваме.

Листът по-долу е извадка от изследване за 100-те най-лоши пароли, като данните са от Америка и Европа.

Източник: SplashData

Най-интересният извод, който можем да си направим, е, че колкото и да се повтаря, каква трябва и не трябва да е една парола, има хора, които просто не разбират идеята. Доказателство за това е, че паролата "123456" присъства в списъка за 5-а поредна година. Някой хора просто никога не са научават или пък не се интересуват от онлайн сигурността си. 

Друг интересен факт, който се отнася повече за САЩ, е, че президентът Доналд Тръмп също дебютира в листа. В списъка с "лоши пароли" вече присъства паролата "donald". 

Изпълнителният директор на SplashData, Morgan Slain коментира, че хакерите имат огромен успех с използването на имена на знаменитости, термини от спорта или лесно запомнящи се комбинации. 

Източници: teamsidtechcrunch


Нашият прост съвет е спестете си главоболия. Сменяйте поне част от паролите си от време на време, не ги споделяйте и измислете нещо уникално, вместо да използвате очевидни пароли и да съжалявате след това. 

 

Няма коментари

Напиши коментар