Страхотен успех за българските астрофизици
Постижения

Страхотен успех за българските астрофизици

2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал за отбора ни в Китай 

Поредни успехи пожъна българският олимпийски отбор по астрофизика - всеки от петимата ни състезатели се завръща с медал от тазгодишната XII-та Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Тя се проведе от 3 до 11 ноември в китайската столица Пекин и с тази олимпиада закриваме състезателния сезон за годината. 

Повече от 200 ученици от 40 страни по целия свят взеха участие. Основни организатори на състезанието бяха Пекинската акадeмия на науките и технологиите (BJAST), Планетариума в Пекин и Общинското правителство на града. Както обикновено, олимпиадата се проведе в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.


България бе представена от петима ученици, които спечелиха следните отличия, което е и най-доброто представяне на наши ученици до сега:

  • Стефан Иванов, 12 клас, ППМГ Бургас - златен медал

  • Георги Александров, 12 клас, СМГ - златен медал

  • Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София - сребърен медал

  • Петър Димитров, 12 клас, НПМГ - сребърен медал

  • Денислав Георгиев, 12 клас  СМГ - бронзов медал

Ръководители на отбора и този път бяха: Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

Първо място в отоборното първенство заема единият от двата отбора на Иран - петимата ученици печелят 5 златни медала.


Двата отбора на Иран. Източник: Mehr

“IOAA никога не е била просто състезание, а платформа за обмен и комуникация между различни държави и култури. Очакваме да се създадат много приятелства и въпреки че сме от различни страни, звездното небе над нас надхвърля всички национални граници”, заяви президентът на BJAST.


Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

Източник: СООП

Снимка: Mediabricks.bg​

показване на 1 от 1 Коментар