Apple кола на автопилот в катастрофа
Технологии

Apple кола на автопилот в катастрофа

Сблъсъкът е по вина на автомобил, управляван от човек

Първото произшествие на автономните коли на Apple вече е факт. Според доклада от местопроизшествието, софтуерно управляваният Apple-ски Lexus RX450h, SUV по категория, движещ се със скорост 2 км/ч, е ударен отзад от Nissan Leaf, управляван от човек, със скорост 24 км/ч. Наранени няма. Какви изводи можем да си направим?

На първо място, вина в софтуера няма. Освен ако не наречем човешките рефлекси "софтуер". Но по темата за автономните коли, в сигурността на Apple-ския софтуер няма пропуск.

На второ място, това съприкосновение се класифицира под заглавие "автономни коли, ударени отзад". Фактът, че този тип произшествия е особено популярен сред софтуерноуправляваните коли, ни навежда на мисълта, че има причина за това.

"Възможно обяснение на ситуацията е че тези коли не се движат по начина, по който останалите шофьори маневрират по пътищата. Това означава, че преценката на хората за поведението на автономната кола ще е грешно.", казва Phil Koopman, професор и софтуерен инженер. консултант на компании за самоуправляващи се коли.


Така изглежда един от прототипите на Apple.

В такъв случай създателите на софтуер ще трябва да обърнат внимание на човешкото поведение по пътищата и по някакъв начин да го включат в системите си. Дори и ако скоростта от 2 км/ч да е по-сигурна в конкретната ситуация, когато останалите шофьори се движат 10 пъти по-бързо тя се превръща в пречка на пътя и съответно опасност.

От друга гледна точка, тъй като автономните коли единствено ще се увеличават като бройка и разнообразие, възможно е и да се установят специални правила за тях - обособени ленти, ексклузивни пространства, часове от денонощието.

Такива събития не са голяма пречка за Apple в техния стремеж да развиват самоуправляващи се коли. През януари тестовите им коли наброяват 27, а през март са добавени 18. Те си партнират с Volkswagen в създаването на автономни превозни средства за офисите на Apple в Cupertino, като немците дават колите, а Apple - софтуера.

Източник: The Verge 

Няма коментари

Напиши коментар