FaceTime бъг, с който можете да подслушвате
Технологии

FaceTime бъг, с който можете да подслушвате

От Apple обещават, че ще оправят проблема до края на седмицата

Може би една от най-наболелите теми на 21 век - опазването на личните данни и вашата сигурност.

В крайна сметка знаем, че въпреки усилията, няма компания, която да е напълно застрахована от хакерска атака - или в случая на Apple - бъг, на апликация, с която можете да подслушвате.

Какво представлява този “бъг” за подслушване?

FaceTime е една от основните Apple апликации, които ви позволяват да водите видео разговори. В блогът 9to5Mac за първи път се разкрива този бъг, който се появява при потребители на iOS 12.1 (или по-нова). Може и да се появи ако ползвате FaceTime на вашият Mac и ви се обадят от iPhone с тази операционна система. Бъгът се проявява при групови обаждания.

Номерът става, когато използвате функцията за групов чат, в който “обърквате” апликацията да активира микрофона на човекът в групата, дори и да не приеме обаждането. Подслушването се изключва само след като е имало твърде дълго прозвъняване и не се отговори от другата страна. В някои случаи телефоните изпращат и видео без знанието на потребителя.


Реакцията от страна на Apple

От компанията са спрели временно функцията за групов чат във FaceTime и в iOs и macOS, за да оправят проблема. Също така от Apple са оправили проблема за голяма част от потребителите чрез актуализация на сървърите им, но очакваме актуализация на приложението до края на седмицата, за да се оправи бъга и от страната на потребителите.


Как да изключа FaceTime, докато оправят този бъг?

За iPhone или iPad

  1. Отворете настройки (settings)
  2. Скролнете надолу, за да стигнете до иконата на FaceTime
  3. Маркирайте ‘ръчката’, за да стане сива

За Mac

  1. Отворете апликацията на компютъра ви
  2. Кликнете на “FaceTime” в менюто
  3. Кликнете на “Изключете FaceTime” (Turn off FaceTime)

#DataPrivacyDay

Разбира се, по ирония на съдбата, всичко това се случва по време на National Privacy Day - Национален ден за защита на личните данни. Ден, отбелязан от шефа на Apple - Тим Кук.

Няма коментари

Напиши коментар