Apple-ският часовник сменя бутоните
Джаджи

Apple-ският часовник сменя бутоните

Устройството на Apple заменя класическия механичен бутон с touch сензор

Apple продължават да се движат към устройства без каквито и да е физически бутони. Има слух, че коронката и бутонът на новия Apple Watch ще бъдат solid-state, или като тези на iPhone 7 - усещат допир и реагират на него, без да има движение навътре и обратно.

Според FastCompany часовникът на Apple ще запази конфигурацията на бутоните - кръгъл бутон, който може да се върти, наричан коронка, и допълнително копче под него, и двете отдясно на устройството. Промяната се състои в същността на бутоните - нито един от двата няма да "кликва" като копче, ами ще регистрира натиск и ще реагира чрез вибрация, подобна на осезаемото натискане на клавиш.

Apple наричат технологията на реакция Taptic Engine, от tap - почукване, потупване и haptic - осезаемо. Използва се от 2015 година в тъчпада на MacBook и от 2016 в home button-а на iPhone 7. Оттогава повечето Appleски устройства използват именно такива solid-state бутони.

Технологията спомага за няколко неща. Както винаги, основна функция на всякакви иновации от Apple е лесно използване и изчистеност на дизайна. От по-практична гледна точка, solid-state бутоните помагат за водоустойчивост - качество, което Apple преследват по пътя към приобщаването на по-атлетичната част от потребителите към фен базата/култа/групировката. Размерите на механизма са по-малки от при традиционния бутон, което отваря повече място за допълнителни джаджи или капацитет на батерията.

Интересна е и теорията, че повърхността на тези бутони ще може да се използва като допълнителен сензор за апликациите, следящи здравословни състояния като сърдечно налягане и ритъм. Apple Watch-ът вече разполага с един сензор на гърба на самото тяло, но с цел по-точни измервания, повечето устройства в този бранш използват повече от един датчик - нововъведените touch бутони ще могат да изпълняват тази функция, стига да се допират до кожата на потребителя.

Информацията е от вътрешен източник на Fast Company - не е официална. Apple оповестяват големи промени по продуктите си през есента - дори и да ни разкажат за новите бутони на часовника, пак можем да очакваме обновен лик и функционалност за модел 2019.

Нещото, което прави Apple Apple, е погледът към бъдещето. Водейки подобни иновации, отрочето на Джобс се движи към устройства без каквито и да е физически елементи - премахването на home button-а в iPhone X, жака за слушалки в iPhone 7, намаляването на портовете по MacBook лаптопите. Apple Watch определено не е главен фокус за тези дейности, но и там се движим към премахване на каквито и да е бутони - смята се, че устройството ще реагира на докосвания в различни секции на тялото си. Колко романтично звучи, а?

Източници: TheVerge, FastCompany

Няма коментари

Напиши коментар