Elon Musk за близкото бъдеще на Tesla
Джаджи

Elon Musk за близкото бъдеще на Tesla

Какво спомена собственикът на компанията за следващите стъпки в най-големите си проекти?

Освен протяжните детайли по финансовото състояние на компанията, по време на дискусията за представянето на Tesla през първата четвърт на годината научихме и повече за интересните планове на Мъск за Тесла Нетуърк (Tesla Network), програма за споделяне на автомобили, и прогреса по пълната автономност на автомобилите (Full-Self Driving).

Тази информация бива достигната благодарение на Галилео Ръсел, инвеститор и собственик на HyperChangeTV, който задава брилянтна поредица от въпроси, превръщайки дискусията в една от най-информативните до момента. По време на Q&A сесията, Ръсел попита за плановете на компанията за Тесла Нетуърк, имайки предвид, че подобни компании, като Waymo, ще пускат напълно автономни такси услуги тази година.

Накратко, Мъск споделя, че Тесла Нетуърк ще е нещо подобно на хибрид между Uber, Lyft и Airbnb. Преди да се стигне до там, обаче, компанията трябва да потигне пълна автономност на колите. Ето свободен превод на част от думите на Мъск:

"За да работи системата, трябва всичките части да са на място. Трябва да има пълна автономия и много коли на пътя, и от там да се изгради софтуерна инфраструктура, която да позволи споделена автономия. Това ще помогне на хората да отстъпват колите си по ефективен начин, подобно на роботизиран Lyft или Uber.

"То е нещо подобно на комбинация между Uber, Lyft и Airbnb, където си имаш кола и същевременно все повече ползваш автономен електрически автомобил. Може да се каже, че (колата) ще е достъпна за всеки, когато ти не я използваш. Можеш да си я върнеш когато поискаш, можеш да ограничиш ползването само до семейство и приятели или потребители с 5 звезди (намек за рейтингова система)."

Мъск споменава няколко детайли и за способностите на автомобилите в сферата на пълната автномия. Според него колите, произвеждани днес, са напълно способни да се управляват сами. В случай че по-старите модели се нуждаят от повече процесорна мощност за да оперират с нужните програми, Мъск предлага подобрение на системата под формата на "plug-in replacement", или външно устройство, което да се включва в колата и да заменя наличния компютър.

"За да може да постигнем всичко това, трябва да имаме пълна автономия, и по този фронт постигаме голям напредък. Вярвам, че автомобилите, които произвеждаме в момента, са способни на пълна автономия. Единственото нещо, което може би ни липсва, или ще ни трябва, е подобрение на компютрите да разполагат с повече мощност за сетивната програма, която предоставя "зрение" на автомобила (vision neural net). Това е просто plug-in replacement, нещо, което може да се направи много лесно."

В крайна сметка, според Мъск Тесла Нетуърк ще е "готова до края на идната година", поне от техническа гледна точка.

Още на разговорът за третата четвърт на 2016 Мъск казва, че парите от Тесла Нетуърк ще отиват при собствениците на автомобилите, като по този начин колите ще се изплащат сами.

Допълнителна информация за Тесла Нетуърк и други неща в отговор на въпросите от Ръсел на HyperChangeTV.

Няма коментари

Напиши коментар