Коли без шофьори по пътищата в Тексас (в движение)
Джаджи

Коли без шофьори по пътищата в Тексас (в движение)

Drive.ai е втората компания в САЩ, която експериментира с автономни коли по публични пътища


Интересна е реакцията на колоездача, който се оказва до колата на светофара.

Drive.ai, стартъп за автономни коли от Калифорния, пуска автономни коли без т. нар. safety drivers, или "шофьори за сигурност", които да поемат контрол над автомобила, ако нещо се обърка. Превозните средства се движат по пътища във Frisco, предградие на Dallas-Fort Worth, Тексас, САЩ. Това е част от тестовете за планираната дейност на фирмата - услуга за повикване на коли, насрочена за това лято. Drive.ai могат да се похвалят с постижението да са втората компания, която пуска коли по публични пътища в САЩ. Първата е Waymo от Google.


Така изглежда ванът на компанията.

Във видеото от компанията можем да видим автономния Nissan NV200 да пресича ленти, влиза в кръгови движения, изпреварва колоездачи и дори да се движи в насрещна слънчева светлина под остър ъгъл - нещо, което пречи на традиционните сензори. Паралелно можем и да наблюдаваме начина, по който системата на колата разпознава обекти по пътното платно.

Drive.ai няма да предлагат услугата в изцяло автономни коли на външни хора, поне не в началото. Ето какво казват за проведените тестове:

"Всичко това се случва на публични пътища във Фриско и е част от мрежата, която ще се покрива по време на пилотното пускане през юли. Наистина, на шофьорската седалка на видеото няма никой, но специално трениран служител от нашите шофьори за сигурност беше на пасажерската седалка, в ролята на "chaperone",  или "придружител", готов да поеме контрол над колата, ако се наложи. Използваме и друг метод за контрол - телеоператор следи работата на системата с цел да помогне, в случай че автомобилът не е 100% сигурен какво да направо. Този случай беше единствено с цел записване на видеото - по принцип колите не оперират по този начин.

"Планираме да предоставим услугата за външно ползване с въпросните шофьори за сигурност. След това ще ги преместим в ролята на "придружители". Евентуално ще оставим колите без служители на Drive.ai, като единствено телеоператор ще следи работата на автомобила. Очакваме да изпълним това за 6 месеца, като всичко зависи от развитието на технологията и отговорът от страна на публиката."


Съобщение за тези, които ще подходят с подозрение към колата без шофьор.

Системата за телеоперация, при която служител, наблюдаващ движението на колата, може да се намеси от разстояние, е иновативна - все още не е достигнала до повечето разработчици на автономни коли. Waymo са вкарали бутон в колите, който пътниците могат да натиснат при нужда от помощ на пътя, но избягват телеоперация.

Тестовете на Drive.ai се провеждат по време на силно недоверие от страна на публиката към подобен тип проекти. Преди месец миниван на Waymo претърпя в катастрофа в Аризона, а през март кола на Uber блъска и отнема живота на жена.

Тук можете да изтеглите официалното изявление на Drive.ai в .pdf формат.

Източник:  TheVerge

Няма коментари

Напиши коментар