Google с гейминг анонс на GDC довечера
Технологии

Google с гейминг анонс на GDC довечера

Google е напът да направи голяма крачка в гейминга, но все още не е съвсем сигурно какво точно ще покаже на GDC 19 довечера.

Години наред в компанията се коментира идеята за включването й в най-големия сектор на развлекателната индустрия, а именно гейминга, който само до миналата есен е бил оценен на стойност около 138 милиарда долара.

Решението Google да навлезе в тази индустрия би имало конкурентен смисъл. Amazon притежава Twitch, Facebook придоби Oculus, а Microsoft има Xbox. Единствената друга голяма технологична компания без сериозна игрална платформа или собствена инвестиция, без да броим магазините за мобилни приложения, е Apple, въпреки че дори производителят на iPhone вече се е запътил към собствена услуга за абонаменти в игри.

Компанията Google винаги е имала възможност, а и ресурси, които са необходими, за да създаде конкурентноспособен продукт, подобен на тези на Sony и Nintendo. Операционната система Android е най-използваният мобилен софтуер за смартфони по света, а браузърът Chrome и платформата за стрийминг Chromecast предоставиха на компанията лесен начин да стартират приложенията в реално време и да имат достъп до телевизори. Не е трудно да си представим Android или браузър-базирана гейминг услуга, която може да ви позволи да пуснете тежък игрален софтуер на своя телевизор в хола без проблем.

Но досега всичко, което сме виждали, са няколко силни намека за това, което от Google потенциално са способни да сътворят. Това предстои да се промени още тази вечер в 19:00 часа българско време, когато Google за първи път ще има представител, който ще говори по ключова тема на конференцията за разработчици на игри GDC в Сан Франциско. През последните няколко месеца имаше много новини, които ни даваха някаква идея за това какво предстои да обявят. Каквото Google обяви тази вечер, то би могло да окаже голямо влияние върху индустрията.

Конференцията с темата на Google може да гледате от видеото отгоре, а ето и няколко предположения от мен за това какво можем да очакваме довечера.


Облачен гейминг

Може би си спомняте, че преди време писахме, че Google прави първи стъпки в това да предостави на геймърите възможност да играят Assassin's Creed Odyssey директно от браузър чрез услугата Google Project Stream. Повече може да прочетете в тази статия.


Хардуерен продукт

Rick Osterloh, който работи в Google като ръководител на хардуера и старши вицепрезидент на устройствата, сподели в своя Twitter профил тийзъра на Google за GDC.

Той се занимава с Pixel телефоните, устройствата Google Home и безброй други хардуерни продукти, които гигантът вече произвежда. Не е ясно дали това би означавало, че ще получим някаква облачна гейминг конзола, свързана с Pixel бранда, или нещо съвсем различно. Но въпреки това е интересно да видим, че Osterloh е замесен по някакъв начин.


Гейм контролер

Не можеш да имаш своя собствена и уникална конзола без да имаш някаква периферия за нея.

Според патент, разкрит миналата седмица, едно от нещата довечера може да е точно това, което компанията е направила, като изображенията показват геймпад на Google, който е като кръстоска между PlayStation контролера и геймпада на Ouya от преди 6 години.


Гейминг платформа

В последно време не е изненада за никого, че всички са се втурнали да правят платформи за собствените си заглавия, че и за тези на колегите им от другите студия. Google потенциално могат да бъдат следващият голям играч в тази ниша, надграждайки партньорството си с Ubisoft покрай пускането на Assassin's Creed Odyssey в услугата им Google Project Stream.

Още повече започвам да мисля в тази насока, след като видях следната публикация в Twitter:

С няколко думи - id Software, които стоят зад легендарния франчайз DOOM, ще присъстват на сесията на Google на GDC 2019. И те няма да бъдат единствените. В друга публикация се казва, че Ubisoft също ще бъдат там. В трета пък - Crystal Dynamics, които стоят зад Tomb Raider франчайза.


И какво излиза? Предвид изброените студия и игри, можем да видим гейминг платформа с акцент върху singleplayer игрите.

А, ако навържем потенциалните продукти отгоре, това би означавало конзола със собствен контролер, която се възползва от облачна услуга, в която има singleplayer игри.

 

Източник: The Verge

Няма коментари

Напиши коментар
Tags