Google Stadia - новият претендент за трона на гейминг индустрията
Технологии

Google Stadia - новият претендент за трона на гейминг индустрията

По време на Game Developers Conference (GDC) събитието в Лос Анджелис Google официално представи своите планове за навлизане в гейминг индустрията.

Главният изпълнителен директор на Google Sundar Pichai, който заяви, че играе FIFA 19 от време на време, представи новата услуга Google Stadia по време на специална презентация на GDC снощи.

Описвайки я като платформа за всеки, Pichai обсъди амбициите на Google да стриймва игри на всякакви устройства. Stadia ще стриймва игри от облак към Chrome браузър, Chromecast и Pixel устройства, и услугата ще бъде достъпна още тази година за територията на САЩ, Канада, Великобритания, няколко страни в Европа и Азия. Точна дата, на която услугата ще стане достъпна в тези държави, все още не е разкрита.

Phil Harrison, който е бивш служител на Sony и Microsoft, пое щафетата на Sundar Pichai и продължи презентацията, канейки на главната сцена най-различни представители от екипа на Stadia, както и партньори, които презентираха възможностите на Stadia.

В редовете по-надолу ще наблегна на Stadia, характеристиките й, както и свързаните с нея устройства и допълнителни услуги.


Облачна гейминг услуга

Google Stadia е облачна гейминг услуга, която ще позволява играенето на игри от всякакво устройство с Chrome браузър (в това се включват мобилни устройства, персонални компютри, таблети, телевизори, конзоли - в общи линии всичко). Играенето на Chromecast и Pixel устройства също е възможно, както и на всякакви устройства с Android.

Дейта центровете, от които потребителите ще могат да приемат стрийм сигнал, за да играят игрите, са общо 7 500, разположени по целия свят, което означава, че шанса някоя игра да лагва, е сведен до минимум. Google ще използва същите дейта центрове, които търсачката използва, за да достави резултати при търсене за част от секундата до всеки потребител по света. Това ще рече, че ако искате да играете игра от България, то тя ще се зареди от дейта център в София и ще бъде при вас за част от секундата без да сваляте и инсталирате каквото и да било.

Ето и едно видео, в което се демонстрира възможността за играене на игра от всяко устройство чрез Stadia:

От Google казват, че игрите, които ще бъдат налични в облака, първоначално ще поддържат до 4K резолюция при 60 кадъра в секунда, а в бъдеще планират да поддържат и 8K резолюция. Приблизителната интернет скорост, която трябва да имаме, за да играем без проблем всяка игра, е 25 Mbps.

Характеристики на машините, от които игрите ще се стриймват до нашето устройство, са следните:

Процесор: специален 64-битов процесор, работещ на 2.7 GHz, поддържащ Hyperthreading и AVX 2
Оперативна памет: 16 GB с до 484 GB в секунда трансфер на информация, L2+L3 Cache е 9.5 MB
Графична карта: специален графичен процесор на AMD с производителност от 10.7 терафлопа (за сравнение - видеото в PlayStation Pro е 4.2 терафлопа, а това в Xbox One X - 6.0 терафлопа); (най-близката видеокарта на пазара, която доближава тези характеристики, е RX Vega 56)

Ето как изглежда един дейта център, оборудван със Stadia машини:

Интересното в случая е, че всяка игра, която бъде качена на облака, може да се възползва безгранично от мощностите на машините в дейта центровете на Google. Това ще рече, че ако на играта й трябват да речем 2 видеокарти, за да може геймъра да вижда по-добре картината в играта при 4K резолюция, то тя ще ангажира две видеокарти вместо една.


Гейм контролер

Разбира се, Google трябва да се борят на всеки гейминг фронт, дори и на конзолния. Затова атакуват със свой собствен контролер, който е оборудван с функционалности, тясно свързани с облачната стрийминг услуга Stadia.

За контролера можем да кажем, че включва всичко, което и един стандартен на PlayStation и Xbox, но има допълнителни бутони за отваряне на Google Assistant (в случай, че не знаете как да минете нивото, отваряте Google Assistant с контролера и просто питате - да, наистина работи!), стриймване на играта към друго устройство и отваряне на Google Stadia панела.

Освен това, контролера е напълно безжичен (има и кабел, спокойно) и си има вграден микрофон, за да комуникираме с други играчи онлайн. За работата на контролера е нужна Wi-Fi мрежа, към която да се свърже към сървърите на Stadia.

Все още не се знае каква ще бъде цената на контролера, но от Google казват, че ако не искате да ползвате контролера, може да играете игрите и без него. Stadia ще поддържа всякакви периферни устройства - от клавиатура и мишка до геймпадове и сензорни екрани на таблети и смартфони.


Stadia Games and Entertainment

Ако сте разработчик на игра и искате вашия продукт да бъде наличен и в услугата на Google, то несъмнено трябва да посетите уебсайта за разработчици на Stadia, от където да подадете заявление.

Google са регистрирали ново гейм студио на име Stadia Games and Entertainment, което ще се занимава със създаването на ексклузивни за Stadia услугата игри. Студиото ще се ръководи от бившата служителка на EA и Ubisoft - Джейд Реймънд.

Не знаем нищо повече относно дейността на студиото и игрите, които предстои да видим от там.


Игрите в Stadia

Сигурно вече се чудите с кои игри услугата на Google ще стартира?

Първата игра ще бъде DOOM Eternal заглавието на id Software и ще може да бъде играно на резолюция до 4K с HDR на 60 кадъра в секунда. Assassin’s Creed Odyssey заглавието на Ubisoft, което вече беше достъпно в услугата Project Stream на Google, също ще присъства в Stadia.

От къде можем да играем игрите? Отвсякъде. Дори и когато гледаме клипче на някоя игра в YouTube, ще имаме бутон, който ще ни отведе директно в нея, за да я играем веднага. Ако стриймвате игра в YouTube и искате да я играете със зрителите си, то вдясно при чата ще има бутон, чрез който всеки зрител ще може да се присъедини към игралната ви сесия.

Google заяви, че играенето от Google Stadia гарантира, че в multiplayer игрите няма да има хакери.


Аз лично съм изключително впечатлен от всичко, което видях и разбрах от презентацията на Google снощи, и с нетърпение очаквам услугата да стане достъпна и в България, за да я изпробвам. И наистина започвам да се замислям какво ще правя със Steam акаунта си, когато това стане.

 

Източник: Google Stadia

Няма коментари

Напиши коментар
Tags