Intel и Micron ще изработят първата QLC NAND флаш памет за SSD
Хардуер

Intel и Micron ще изработят първата QLC NAND флаш памет за SSD

QLC NAND флаш памметта ще направи SSD-та по-евтини и с по-голям капацитет!
 

Intel и Micron съвместно обявиха изработката на първата 4-bits-per-cell 3D NAND флаш памет в света, позната още като QLC (quad-level cell), която е още по-плътна от TLC (triple-level cell) NAND флаш памет, намираща се във вътрешността на по-евтините твъди дискове на пазара. Изпълнителният вицепрезидент в отдел Технологично развитие на Micron, Скот ДеБоер каза:

"С въвеждането на 64 слойна 4-битова клетъчна NAND технология се постига 33% по-висока плътност на масива в сравнение с TLC, което ни позволява да произведем първата едно-терабитова матрица в историята на полупроводниците".

Този дизайн и разработка са в състояние ефективно да съхранят повече информация в по-малко пространство, което може да доведе до SSD с по-голям капацитет и с по-ниска цена за производство. Това обаче ще отнеме време докато QLC NAND флаш паметите се разпространят сред потребителите. Дали обаче компаниите работещи с тонове информация ще се възползват от това нововъведение - предстои да разберем.

И като говорим за корпоративни клиенти от Micron представиха нов 5210 ION SSD модел, използващ QLC NAND флаш памет насочен предимно към тях. Според Изпълнителният Вицепрезидент и Главен бизнес директор на Micron, Сумит Седана - QLC SSD ще постави началото на ново поколение продукти за съхранение на информация, което ще позволи на клиентите да се възползват от предимствата на NAND флаш паметите. Очаква се първоначално QLC да започне с по-високи мощности, отколкото с по-висока производителност. Новият SSD ще се предлага в 2.5 инчов формат със SATA интерфейс, като пространството в него ще бъде по-широко достъпно с капацитети от 1.92TB до 7.68TB.

Първите продукти се очаква да са на пазара по-късно тази година. За съжаление от компанията не разкриха допълнителна информация отностно скоростта на четене на устойствата, въпреки че отбелязаха в представената продуктова информация, че те ще бъдат сравними с SSD, базирани на TLC. Сложността на QLC сравнена с TLC е в способността да четат / напишат повече информация на единица клетка. В крайна сметка да се надяваме, че производителите на SSD ще съумеят да изполвзват QLC NAND флаш чиповете и в потребителски устройства, въпреки че все още нищо не е обявено на този фронт.

Няма коментари

Напиши коментар