Най-бързият суперкомпютър е отново в Америка
Хардуер

Най-бързият суперкомпютър е отново в Америка

Запознайте се със Summit

Миналата седмица IBM представиха SUmmit, най-новият суперкомпютър на Америка, който се очаква да бъде и коронясан, като най-мощния компютър, който се е завърнал от Китай в Америка. В момента този рекорд се държи от Sunway TaihuLight supercomputer.

С максимална производителност от 200 petaflops, или 200,000 трилиона калкулации на секунда, Summit удвоява най-добрата скорост на TaihuLight, който стига 93 petaflops. Summit, също така може да достигне 3 милиарда "mixed precision" калкулации на секунда или 3.3 exaops и има повече от 10 петабайта памет, което позволява на изследователите да пуснат първото в света "exascale" научно изследване.

Компютърът, струващ $200 милиона е IBM AC922 система, която има 4.608 сървъра, съдържащи две 22-ядрени IBM Power9 процесора и шест Nvidia Tesla V100 графични процесора. Summit, също така има много добра енергийна ефективност, като консумира само 13 мегавата, в сравнение с TaihuLight, който дърпа 15.

TheVerge посетиха Oak Ridge Natiuonal Laboratory (ORNL), в Oak Ridge, Tennessee, за да се запознаят със Summit.

Oak Ridge National Laboratory е родното място на "The Manhattan Project", също така и на още един суперкомпютър - Titan, който беше най-бързият компютър в света преди време, но сега заема едва 5-то място (скоро 6-то, след като Summit бъде коронясан, като крал).

~520 квадратни метра са нужни на Summit, за да се побере, а самият той тежи 340 тона, което е повече от самолет - една наистина масивна система, която може да заеме два тенис корта.

Summit ще позволи на изследователите да приложат "machine learning" в областите на високоенергийната физика и човешкото здраве, според ORNL.

Системата е свързана с 300км оптични кабели и може да съхранява 250 петабайта информация, което се равнява на 75 години HD видео.

За да предпазят Summit от прегряване, повече от 15,000 литра вода минават през системата, чрез помпи на минута, като охлаждат 13 мегавата топлина от системата.

Summit има 9,216 IBM Power9 процесора и 27,648 Nvidia Volta GPU (на снимката по-горе).

Докато Summit е най-бързият компютър в света, за сега, очертава се той да бъде надминат от Frontier - нов суперкомпютър, който ще бъде доставен на ORNL, през 2021-ва, като се очаква да достигне върхова производителност от 1 exaflop или 1,000 petaflops.

 

Източник: TheVerge

 

 

Няма коментари

Напиши коментар