Новият Intel NUC 8 - мощност в кибритена кутийка
Хардуер

Новият Intel NUC 8 - мощност в кибритена кутийка

Иновациите на Intel и AMD дават ново значение на "мобилен гейминг"

Ако трябва да си представим геймърска машина, то тя ще е притежава качества като голяма, пищна, скъпа и луксозна. Дори геймърските лаптопи се разпознават отдалеч благодарение на размерите и дизайна си. Intel, обаче, правят нещо различно - устройство, което може да бъде наречено “платформа за геймъри”, и се побира във вътрешен джоб на старо съветско яке.

Next Unit of Computing, или NUC, както Intel наричат семейството от мини-машинки, са смел проект на технологичния гигант. От години те демонстрират хардуерния прогрес в тази сфера като вкарват възможно най-много процесорна мощ в миниатюрни кутии. Последният NUC, модел 8, също наричан Hades Canyon, е с размери 22.1 x 14 x 3.8 cm и тежи около килограм и половина. При тези условия впечатление пораждат достъпните портове: шест USB-A, един USB-C 3.1, два Thunderbolt 3, два mini DisplayPort-а, два HDMI, два 3.5mm аудио входа, два Ethernet жака, и слот за SD карта. Това позволява поддържка на до 6 екрана и обезмисля USB хъбовете. Устройството се продава за около 1 700 лева - без RAM, харддиск и операционна система.

Изпълнения, целящи спестяване на пространство, разчитат на миниатюрни процесори и графични карти и оптималното им разположение. Именно поради постигнатите иновации в тази насока NUC 8 е толкова готин. Още с NUC6i7KYK (Skull Canyon) Intel таргетират геймърската сфера, но в резултат на партньорството си с AMD сега постигат още по-впечатляващи резултати. 

NUC8 са първите NUC-ове, които са с отделна графична карта, която пък за пръв път е изпълнение на Radeon. Идва в два варианта, различаващи се по мощност при процесорите и графичната карта. По-детайлна разписка на спецификациите можете да видите тук. Важното е, че с едни 16 GB RAМ можете да подкарате Battlefield 1 на 1080p с 60-90 FPS на устройство, голямо колкото интернет модема вкъщи (поне според TheVerge).

Коментарите из мрежата засягат дизайна на кибритената кутийка. Както се забелязва от снимките, Hades Canyon се радва на LED осветяване по капака във формата на череп. Класика. От една страна, как бихме могли да очакваме нещо, което е предназначено за геймърския сектор, да изглежда нормално? Чарът на някои среди е именно преиначената бляскавост. От друга страна, въпросният череп беше наречен "изтерзано изображение на готически влечения на превъзбуден тийнейджър в крещящи електрикови цветове", заради което дизайнерският избор беше силно критикуван. Все пак имаме опция да изключим подсветката.

Реално погледнато малкият размер не е чак толкова голямо предимство за една гейминг машина, особено ако имаме предвид загубата на мощност, възможност за модификация и неефективното охлаждане. Рядко ще ни се наложи да си пренасяме цялата си конфигурация, особено като трябва да разчитаме на монитор и периферия. NUC 8 е повече доказателство за това, което може да се постигне, отколкото продукт за масово производство.

От гледна точка на използваемост, обаче, мощта на устройството може да се хареса на професионалистите от нас, които разчитат на машините си да обработват снимки и видео. Поддръжката на голям брой портове позволява гъвкавост на работната станция, а малкият размер позволява на тези с интереси в сферата на паркура и нинджа изкуствата да не губят връзка със своята машина.

Източници: TheVerge, AnandTech
 

Няма коментари

Напиши коментар