Новите процесори Ryzen 2000
Хардуер

Новите процесори Ryzen 2000

Една година след представянето на революционната си Zen архитектура в процесорите Ryzen серия 1000, АМD представиха на света новата подобрена версия. Тя се нарича Zen+ и е като Zen, ама по-хубава.

Ryzen моделите от серия 2000 използват 12 нанометрова микроархитектура, която е по-ефективна и по-балансирана от предишната 14 нанометрова. Това позволява на новата редица процесори да използват около 11% по-малко ел. енергия, което в свой ред позволява по-висока производителност при старите нива на консумация. От AMD казват, че Ryzen 2000 показват около 16% по-висока производителност при същата ел. мощност на Ryzen 1000.

Това което знаем със сигурност е, че новата подобрена архитектура предоставя доста по-добра крива „честота към напрежение“, защото моделите излизат с много по-високи честоти още от магазина, в сравнение със старите. Тези подобрения също позволяват и на ентусиастите да достигат стабилен овърклок при честоти около 4.2GHz на всички ядра(който при скъпите са наистина много). С Ryzen 2000 AMD също се смилиха(малко) над потребителите и най-накрая направиха подкарването на малко по-високочестотни RAM памети по-лесно. 2933MHz-ови пръчки ще тръгват без да се налага да се ровичкаме в BIOS-a смущаващо дълго време.

С Zen+ също така бе представена и серията чипсети X470, която също като Ryzen 2000 има малко, сравнително незначителни, но все пак полезни подобрения и оптимизации.

AMD бяха също така достатъчно добри да позволят на хората да използват старите си дъна за новите процесори(за разлика от друга конкурентна фирма ) и новите дъна за старите процесори. Разбира се първото е на цената на един BIOS update(безплатно е, спокойно).

До момента са пуснати на пазара само моделите Ryzen 2700, 2700X, 2600 и 2600Х, но очакваме в най-скоро време да се появят и по-нискобюджетните модели.

Знаем със сигурност само, че засега AMD се справят добре. Zen беше добро изпълнение. Zen+ e по-добро. За Zen 2 можем само да предположим, че ще бъде отлично, ако им се получи номерът със 7 нанометровата архитектура.

Няма коментари

Напиши коментар