Ягуар разбиват световен рекорд с електрическа лодка
Технологии

Ягуар разбиват световен рекорд с електрическа лодка

Поредното постижение на британската компания в сферата на електрическите двигатели

Състезателната дивизия на Jaguar Land Rover поставя рекорд за скорост и показва посоката, която компанията следва - прекъсване на производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене и състезания с електрически SUV-ове.

Jaguar Vector Racing са поставили нов световен рекорд за скорост по вода с електрически двигател - 142.62 км/ч, постигнати в Англия. За сравнение, предишното постижение в тази графа е било от 2008 с 123.60 км/ч. Най-високата скорост, постигана на водна повърхност, е 511.12 км/ч от Ken Warby през 1978 с лодка с реактивен двигател.

Малката електрическа лодка е разработена от състезателните експерти от Vector, заемайки електрическата задвижваща система от Williams Advanced Engineering. Характеристиките на двигателя, батериите и контролера не се споменават, но са подобни на тези, които Ягуар използват в състезанията на Formula E за електрически коли.

Jaguar Land Rover напоследък са се фокусирали силно върху използването на електричество за придвижване. Миналата година те обявиха, че от 2020 ще произвеждат единствено хибридни и електрически автомобили. Два месеца преди това Volvo си поставиха подобна цел - от 2019 ще произвеждат само електрически и хибридни автомобили и над милион продадени електрически автомобили до 2025.

За момента единственият електрически модел на британската компания е I-Pace. SUV-ът е директен конкурент на Tesla Model X - 0-100 за 4.8 секунди с 400 коня и батерия за 480 километров пробег и цена около 120 000 лева, но още не е пуснат за масова продажба. Очаква се официалната дата на пускане да е по-късно тази година, но според служители на компанията съдбоносният ден се сменя често. Въпреки това се твърди, че Jaguar вече имат 20 000 сигурни продажби - на Waymo, американска компания за автономни автомобили, отроче на Google.

В стремежът си да популяризират колата, Jaguar са обявили специално състезание - "I-Pace eTrophy", звучащо малко като поредната esport дисциплина. Ще участват единствено I-Pace-ове и ще се проведе в рамките на 10 старта по време на петия сезона на Formula E, започващ в края на 2018.

Бъдещето очевидно е електрическо - дизеловите "печки" и бензиновите "бегачки" падат стремително в очите на западноевропейските страни. Как ще се развие българската ситуация?

Източници: TheVerge, TheGuardian, JaguarVectorRacing

Няма коментари

Напиши коментар