Motorola Z3 - първият телефон с 5G
Мобилни

Motorola Z3 - първият телефон с 5G

5G връзка още няма, но това не спира визионерите - с помощта на допълнителен модул Моторола оглавяват надпреварата

С новия Z3 Motorola ще са първите производители, които вкарват 5G функционалност в мобилно устройство. Тъй като 5G все още няма, това не е толкова просто. Обещанието на американската компания е следното - август 2018 пускат Z3, новия среден клас смартфон за Motorola, а пък в началото на 2019 ще пуснат модул, разрешаващ 5G връзка. Така хем могат да рекламират 5G връзка преди въобще такава да се предлага от мобилните оператори, хем в бъдеще ще са една крачка пред останалите производители, които тепърва ще пускат 5G смартфони.

Motorola могат да си позволят такива шашми благодарение на технологията Moto Mod, която, казано най-просто, представлява допълнителни джаджи, прикрепящи се към основното устройство чрез магнити. Американската компания дебютира с тази своя идея с първия Z телефон през 2016 в стремежа си да се отличи от еднотипния Android пазар, но модулярната технология така и не успя да добие популярност. Трудно е да се каже, че вината е на Motorola, защото провалени или прекъснати проекти в тази сфера имат дори Google с Project Ara и "бащата на Android" Andy Rubin с Essential Phone. В момента Моторола имат няколко интересни модула, измежду които джобен проектор от Polaroid и приставка за супер снимки от Hasselblad.

За момента най-бързата мобилна връзка е 4G LTE, която поддържа 5 - 12 Mbps скорост, което е горе-долу скоростта на интернета по кабела вкъщи. 5G, от своя страна, ще позволи сваляне с до 5 Gbps, което са 90 Spotify песни за 10 секунди (зависи от качеството на песните, но все пак).

Самият телефон няма да е нещо удивително. Както последните няколко модела на Motorola ще се продава единствено в мрежата на Verizon в САЩ, поне в началото. Подобен на Moto Z3 Play на вид, Z3 ще има Qualcomm Snapdragon 835 процесор, 4 GB RAM, 64 GB памет, слот за microSD карта, двойна 12 MP задна камера, 6-инчов 2160x1080 AMOLED дисплей и страничен сензор за пръстов отпечатък. Жак за слушалки няма, но пък нужния USB-C донгъл ще е включен към цената на устройството. Според някои източници моторолската версия на Android операционната система е съществено подобрена и по-лесна и приятна за ползване дори и от тази на Google.

Идеята е смела, надяваме се и изпълнението да е добро. Моторола показват предимствата на приставките като начин за персонализиране, модифициране и ъпгрейдване на устройството, както и способността си да оглавяват иновациите в мобилния свят. Смисълът на цялото начинание е съмнителен, защото дори и Verizon да пуснат 5G в началото на 2019, то ще е само в най-големите американски градове.

Източници: cnet, Gizmodo, Motorola

Няма коментари

Напиши коментар