Новият сензор за разпознаване на обекти на Vivo ще е 10 пъти по-сериозен от този на Apple
Мобилни

Новият сензор за разпознаване на обекти на Vivo ще е 10 пъти по-сериозен от този на Apple

Китайският производител обяви сензор със способността да различава обекти на до 3 метра разстояние

Vivo, китайската технологична компания начело на иновациите в сферата на смартфоните без елементи по екрана, обявяват поредния скок  - система за 3D разпознаване на обекти с 300 000 сензорни точки, 10 пъти повече от използваната от Apple Face ID технология в iPhone X. Новата джаджа на Vivo, монтирана на телефона точно до предните камери, използва метод, подобен на ехолокация, но със светлина, вместо звук - изпраща вълна от светлина и спрямо времето, нужно за засичане на отразената от обекта светлина (наречено "time of flight", или TOF) от сензора. Според Vivo устройството може да разпознава 3D обекти на 3 метра разстояние от телефона.

Популярният термин за тази технология е "структурирана светлина"("structured light"). Други големи производители на смартфони са разглеждали тази идея с цел имплементиране в тазгодишните модели, но повечето са сметнали, че не си струва инвестицията. Vivo ще демонстрира своя TOF 3D сензор на Mobile World Congress Shanghai 27 - 29 юни и по този начин става първата Android компания, която пряко конкурира Face ID на Apple.

Въпросният TOF 3D сензор ще се използва и за други цели. "В комбинация със специален изкуствен интелект ще разглежда възможности за по-добро бъдеще,", казва Alex Feng, мениджър във Vivo. Една от идеите на производителя е използване на сензора за цялостно сканиране на човешка фигура - тази информация ще може да се ползва от апликации за създаване на аватар, виртуална пробна за дрехи и виртуално разкрасяване. Прецизният сензор ще може и да се използва за управление чрез жестове и движение. С дълбочина на сканиране от 3 метра ще могат и да се прави детайлен анализ на обкръжаващата среда - това е стъпка към подобрена "augmented reality" и взимане на размери на мебели и други обекти.

Според медийното изявление на Vivo сензорът за структурирана светлина не е просто прототип за показване и хвалби, ами се очаква да влезе в масово производство и използване. Конкретни дати и обещания няма.

Източник: TheVerge

 

Няма коментари

Напиши коментар