Razer Phone 2: The hero we don't deserve
Мобилни

Razer Phone 2: The hero we don't deserve

Наследникът на пионера на сцената на геймърските телефони

От вчера (10.10) Razer Phone 2 е достъпен за покупка и поръчка. Новото устройство на геймърската компания следва стъпките на предшественика си, но се фука със значителни подобрения. С Phone 2 Razer се опитват да утвърдят позицията си на пазара за смартфони - дали можем да наречем тежкия, ръбест геймърски телефон "флагшип"?

Както винаги, малко предистория.

Преди години някой реши, че пазарът на геймърски PC-та се е пренаситил и там няма място за компании, които разчитат на наистина уникален дизайн и верни фенове (може да се направи някакъв паралел с Apple и техните позиции, но това е тема на друг разговор). Alienware и Razer започнаха с чудовищни лаптопи с невероятни характеристики и разпознаваем дизайн. Скоро след тях се включиха Asus, Lenovo и други. След като и този пазар стана тесен, Razer откриха нов хоризонт - буквално мобилен гейминг.

От Razer Phone през 2017 много хора бяха силно впечатлени по ред причини - 120Hz дисплей, 8 GB RAM, 4000mAh батерия, странен дизайн. Колкото и прекомерно да изглеждаше всичко на хартия, фенбазата на Razer се оказа добре преценена и продажбите бяха задоволителни за целите на компанията. Малко компании по онова време можеха да се похвалят с толкова дълбок опит в сферата на гейминга и подобна маса ревностни последователи, затова Razer успяха. Все пак оплаквания имаше - камерата се оказа недостатъчна, брандирането на устройството не се хареса, ръбовете не били удобни.

Razer изглежда са се вслушали в коментарите на публиката и са седнали да работят.

Накратко, Phone 2 е силно подобрена версия на Phone с модерен дизайн.

От козметична гледна точка устройството изглежда по-лъскаво - панелът от стъкло и заоблените ръбове го правят по-привлекателен за масовата публика, а пък светещото лого на Razer, поставено на гърба, е епитом на геймърската позьорщина (мен ме кефи). Трите змии, заемащи около 1/4 от задния панел, освен специалната настройка за 16.8 милиона цвята, пулсиране, прожектиране и какво ли още не, имат функцията на лампичка за известия. Софтуерът на телефона автоматично отчита доминиращия цвят на апликацията, изпращаща известието - когато ни чака съобщение в Gmail ще свети в червено, когато е в Telegram - в синьо.

От "лицето" на Phone 2 впечатление правят огромните говорители отгоре и отдолу, заемащи значителна площ от предния панел. Жертвата според мен си струва - говорителите на телефона са сертифицирани от Dolby Atmos и Netflix, не пращят при високи децибели и на всичкото отгоре осигуряват място, където да хванем телефона в панорамна позиция.

Като хардуер няма сериозни промени, но подобренията оказват значителен ефект. Процесорът е по-мощен - Snapdragon 845 2.8GHz - същия ползват и конкурентните флагшипове на конвенционалните брандове. RAM-та е отново 8 GB, паметта е 64 GB със слот за microSD карта с четец до 2 TB. Осезаемите промени са 2 - камерата и дисплея. След мъките и оплакванията, посрещнали миналия модел, началникът на инженерния отдел Vivek Gowri казва следното:

Като цяло започнахме всичко отначало. Между камерата в миналия модел и тук няма почти никакви прилики. Тези промени са едни от стъпките, които трябва да предприемем, ако искаме да имаме истински флагшип. 

На задния панел се мъдри 12 мегапикселова камера с двойни лещи и сензор, оборудвани с изпипан софтуер. Камерата е способна да заснема видео 2160p на 60 fps и slow motion режим със 120 fps на 1080p. Възможностите за HDR, автофокус и снимки на слабо осветление са подобрени. Предната камера е 8 MP и поддържа 60 fps видеозапис. 

Екранът е по-ярък - скача от 380 на 580 нита (максимална стойност - 645 нита). Резолюцията остава същата - 2560x1440.

Нововъведение е и охладителната система, заимствана от Blade - лаптопът на Razer - която използва т. нар. vapor cooling технология, която разпределя топлинната енергия по-добре от класическите heatpipes, или топлинни тръби - медни жици.

Какво друго - стъкления панел разрешава безжично зареждане Qi, като безжичното зарядно за Phone 2 ще се продава отделно и ще има RGB подсветка (шок!). Аудио жак няма, но ще има USB-C to 3.5mm адаптер в кутията на телефона. Батерията остава със същия капацитет - 4000 mAh (достатъчни за 10 часа игра на 120Hz) и Quickcharge опция за 50% за 30 минути. Операционната система ще е 8.1 силно модифициран Android, като се очаква скорошен ъпдейт към 9.0.

Докато четох няколкото ревюта из мрежата (Anandtech, The Verge, GSMArena, AndroidPolice, Engadget) си мислех как ще заделя пара за това произведение на изкуството. Причината е проста - Razer имат конкретна цел с цялостния дизайн и продукт, която е постигната без задръжки, но и без ненужно надуване и прекомерна грандомания. (вж. Asus ROG Phone)

 

Свързани страници

Виж всички

Няма коментари

Напиши коментар