Телефоните не ни подслушват, но пък споделят екраните ни
Мобилни

Телефоните не ни подслушват, но пък споделят екраните ни

Изследователи откриха доказателство, че някои апликации записват действията и информацията от екрана и я изпращат нейде

Проучване от американски университет с цел проверяване на митовете, че "телефоните ни подслушват", не откри никакви доказателства за това. От друга страна, обаче, учените засякоха изпращане на изображения на трети лица, без тази функция да е спомената изрично в "дребния шрифт" на апликацията.

Мислите ли, че ако говоря достатъчно дълго за лопати и нуждата си от подобно ръкоделие, Гугъл или Фейсбук услужливо ще ми предложат специална и ексклузивна сделка за последен модел двукомпонентна лопата от най-близкия строителен хипермаркет, който си е платил? За някои от нас това ще е утопично, за други - признак за упадък към дистопия. Тъй като напоследък подобни инвазии над личното пространство и интимност са на мода, група изследователи са решили да проверят колко точно истина има в митовете.

Целта на изследването е била да потвърди или опровергае историите, че много апликации използват микрофоните на смартфоните ни, за да записват ежедневната ни реч, като използват записите да ни изпращат таргетирана реклама. Параноята е подклаждана главно от истории от уста на уста, но понякога и чрез статии и коментари от големи медии, например Vice. Изследването е проведено в Североизточен Университет в Бостън в рамките на една година и над 17 000 от най-популярните Android апликации. Над 9,000 от тях са имали разрешение за достъп до микрофон и камера, по този начин и индиректно открит път до ползване на въпросните записващи устройства. В изследването са включени и над 8 000 апликации на (и свързани с) Фейсбук. Телефоните са използвали хиляди апликации на автоматичен принцип и екипът на университета е следял за медийни файлове, изпратени на трети лица.


Така е изглеждала конфигурацията за тестване.

В крайна сметка не са открили каквито и да е доказателства, че през микрофоните се записва каквото и да е. Тази информация не е достатъчна да заключим, че никой не ни подслушва, но поне можем да кажем, че е много малко вероятно. От друга страна, обаче, учените са открили друга неприятна тенденция - някои от апликациите са записвали екрана на смартфона по време на ползване, по този начин заснемайки важна информация, и са изпращали чувствителната информация към външни компании.

Една от тези апликации. GoPuff - подобна на FoodPanda услуга за доставки на разнообразна храна - е изпращала такива скрийншоти на анализаторска компания на мобилни данни с име Appsee. В кода на GoPuff имало ред, който разрешава на AppSee да събира информация от GoPuff. Само по себе си това не е проблем - много апликации изпращат данни на анализаторски компании с цел по-добра ефективност - но това не е споменато в политиката за поверителност на GoPuff. След като университетският екип се свързва с проблематичната апликация, те променят своята политика за поверителност и премахват въпросния ред, даващ права на AppSee. Тази статия описва последвалите комуникации между представители на Gizmodo и GoPuff, AppSee и Google Store.

Като заключение от провереното изследване може единствено да се каже, че е малко вероятно да ви подслушват, но пък може да ви записват адреса и личните данни, докато си поръчвате среднощна пица. Макар че се знае, че повечето апликации събират страшно много информация за потребителите си, ще е хубаво тези дейности да бъдат описвани ясно и на видима позиция, за да не се заражда параноя, недоверие и конспиративни теории у "осъзнатите" потребители.

Източници: Gizmodo, The Verge, Business Insider

Няма коментари

Напиши коментар