Всичко, което трябва да знаем за мобилната 5G мрежа
Мобилни

Всичко, което трябва да знаем за мобилната 5G мрежа

5G мрежите са следващото поколение мобилна интернет свързаност и предлагат по-бърз и сигурен обмен на данни от познатите ни досега.

Комбинирайки най-модерните технологии и последно направените проучвания, 5G се очертава да предложи свързаност, която да бъде драстично по-бърза от текущата, със средни скорости от 1 Gbps, които скоро ще се превърнат в стандарт.

Мрежите ще спомогнат за изграждането на инфраструктура, която ще понася пренос на много по-голям капацитет от данни, правейки света по-интелигентен и свързан.

5G мрежите се очаква да бъдат въведени през 2020 година и да работят заедно с 3G и 4G технологиите, предоставяйки по-бързи скорости без значение къде се намирате.

Какво би означавала 5G технологията за нас?

Това е технология, която ще ви позволи да сваляте и качвате съдържание много по-бързо, да гледате видеосъдържание много по-гладко и с високо качество, да участвате в аудио и видео разговори с високо качество и да свързвате повече устройства към мрежата. В бизнес аспект 5G мрежите ще бъдат изключително полезни за самоуправляващите се автомобили и т.нр. "умни градове".

С въвеждането на тази технология, по-старите поколения като 3G и 4G няма да изчезнат внезапно. Те ще продължат да съществуват, като ще бъдат използвани на места, на които няма 5G покритие.


Илюстрация на ползите от въвеждането на инфраструктура за поддръжка на 5G мрежите

 

Колко бърза ще бъде 5G мрежата?

Все още не е напълно известно колко по-бърза ще бъде скоростта спрямо 4G, тъй като технологията е все още в разработка, но както вече споменах, се очертава мрежите да осигурят значително по-бързи скорости на сваляне и качване, с минимум 1 Gbps.

Според доста прогнози се очаква средната скорост да достигне 10 GB в секунда, а някои дори смятат, че скоростта за обмен на данни може да достигне огромните 800 GB в секунда, което само по себе си означава, че за нормалния потребител свалянето на дългометражен филм във високо качество (1080p) ще бъде процес, който ще отнеме само няколко секунди, а за бизнеса това би означавало драстично по-бързо сваляне и инсталиране на софтуер спрямо това, с което в момента разполагаме.

Ще можем ли да се възползваме от 5G мрежата чрез текущото ни устройство?

Вероятно не, тъй като това е технология, която тепърва предстои да бъде въвеждана хардуерно във всяко ново устройство, но ако имате планове да се сдобивате с нов смартфон, таблет или друго устройство, то до една година най-вероятно всяко ново устройство ще включва 5G поддръжка по подразбиране, а до две години и операторите ще започнат да въвеждат поддръжка за нея и да подменят инфраструктурата си.

Няма коментари

Напиши коментар