Новият Mac Pro с до 28-ядрен процесор и 1.5 TB оперативна памет
Технологии

Новият Mac Pro с до 28-ядрен процесор и 1.5 TB оперативна памет

Новото устройство на Apple е проектирано така, че да могат да се наслагват нови модули.

По време на WWDC 2019 конференцията, Apple обяви не малко новости около продуктите и услугите си. В тази статия ще засегнем Mac Pro 2019.

След провала на Mac Pro 2013, който физически изглеждаше просто като кошче за боклук (снимки), то от Apple изглежда са се стегнали и са поработили повече време върху тазгодишната версия на своя продукт… който вече изглежда като куфар, но това е мое лично мнение за външния вид на устройството. Що се касае до характеристики и възможности, ще разберете в следващите редове, че това как устройството изглежда, не е от никакво значение. Да започваме!

Както е написано в заглавието, новото устройство ще има възможност да работи най-много с 28-ядрен Intel Xeon W процесор, както и с до 1.5 TB оперативна памет (да, това са терабайти, не са гигабайти). С други думи - спокойно можете да започнете да проектирате своята космическа совалка и да излетите от Земята, благодарение на този последен писък на технологиите.


Така изглежда устройството от горната страна - две дръжки, бутон за включване/изключване, два Type-C порта и механизъм за отваряне на кутията

Mac Pro 2019, за разлика от предходната версия от 2013 година, този път включва модуларна система или иначе казано - ако 8 ядра на процесора не ви стигат, махате го и слагате версия с 12 ядра или повече на негово място без никакъв проблем, и всичко е точно! Корпусът е направен от тънка, неръждаема стомана и алуминий, като лесно се отваря, а достъпът до всички компоненти е улеснен. Това означава, че ако нещо не ви стига, винаги ще можете да сложите една идея по-силен компонент, като видеокарта, процесор, оперативна памет, памет за съхранение на данни и т.н.

Новият продукт на Apple е реализиран на принципа "потребителят е цар", така че ние сами можем да си направим перфектната за нас конфигурация, базирайки се на нашите собствени нужди. Възможно е да поставим до четири броя видеокарти Radeon Pro Vega 580X (8 GB GDDR5 памет), Radeon Pro Vega II (32 GB HBM2 памет) или Duo версията, която е със 64 GB HBM2 памет.


Така изглежда устройството от всички останали страни

Процесорът е Intel Xeon W с варианти от 8-ядрен до 28-ядрен, а оперативната памет - от 32 GB (4x8 GB DIMM) до 1.5 TB (12x128 DIMM, но в този случай се изисква минимум 24-ядрен процесор). Що се касае до захранването, то варира от 1180 W до 1280 W, в зависимост от компонентите, които набутаме вътре. Пространство за съхранение започва от 256 GB SSD и може да се увеличи най-много до два броя 2 TB SSD, което прави общо 4 TB пространство. Скоростите на четене и записване стигат до 2.6 - 2.7 GB в секунда.

Както може би разбирате, Mac Pro 2019 няма да бъде едно от най-лесно подвижните неща, които някога ще притежавате, защото това нещо, с цялата си вътрешна технологична сила, ще си тежи около 18 кг.

Цена и дата на пускане на пазара?

Цената започва от $5,999 за базовият модел, съдъращ 8-ядрен процесор, Radeon 580X видеокарта и 32 GB оперативна памет, а за най-мощните варианти от компоненти, цената може да набъбне до $35,000.

Дата не е дадена, но е казано, че продуктът ще е достъпен до есента тази година.

Видео, за да видите на практика какво представлява Mac Pro 2019. Има си и колелца, ако ви е твърде тежко за носене.

 

Пълните характеристики на всички варианти може да намерите в официалния сайт на Mac Pro 2019.

Свързани страници

Виж всички

Няма коментари

Напиши коментар
Tags