Новият Xbox - Project Scarlett
Технологии

Новият Xbox - Project Scarlett

Новата конзола на Microsoft засега ще носи кодовото име Project Scarlett.

По време на E3 изложението от Microsoft разкриха първите детайли относно своята Xbox конзола от ново поколение. Засега тя ще носи кодово име, както от компанията обичат да правят, когато обявяват нова конзола. Същото се случи и през 2016 година, когато обявиха Xbox One X с кодовото име Project Scorpio.

В новата Xbox конзола ще намерим специално проектиран за конзолата AMD процесор, който се базира на Zen 2 архитектурата, която предстои също да видим в AMD Ryzen 3000. По отношение на видеокарта, също ще видим специално проектирана такава за конзолата - AMD Radeon Navi с RDNA архитектура. Благодарение на тези два компонента, новата конзола се очаква да бъде с до четири пъти по-мощна от Xbox One X. Microsoft също казват, че ще използват GDDR6 оперативна памет, благодарение на която ще постигнем невиждани досега резолюции и кадри.

Новата конзола с кодово име Project Scarlett ще поддържа резолюция до 8K, до 120 кадъра в секунда на по-ниски резолюции и ray-tracing технологията, която ще бъде нещо ново за графичните чипове на AMD. Реално това ще бъде първото поколение чипове на AMD, които ще поддържат ray-tracing технологията.

Microsoft казват, че ще използват SSD флаш дискове от ново поколение, които също така ще работят и като виртуална RAM. По техни думи, това ще увеличи производителността на конзолата с до 40 пъти над текущото поколение, което означава, че игрите ще зареждат много по-бързо.

Вероятно се питате кога ще получим точно име на новата конзола, дата на излизане и списък с игри? Все още няма конкретна информация по всички тези въпроси, но от трейлъра по-горе в статията разбираме, че новата конзола ще бъде пусната в края на 2020 година, а първата игра за нея ще бъде Halo Infinite, която също очакваме да излезе на пазара през 2020 година.

Що се касае до конкуренцията, от Sony обещаха своето следващо поколение PlayStation конзола също да включва 8K резолюция, 3D аудио, SSD дискове и възможност игрите от PS4 да могат да се играят и на новата конзола. PlayStation 5 също залага на чипове на AMD, като процесора ще бъде 8-ядрен, базирайки се на третата генерация Ryzen, а графичната карта също ще поддържа ray-tracing.

 

Източник: The Verge

Няма коментари

Напиши коментар