Opera GX - първият гейминг-ориентиран уеб браузър
Технологии

Opera GX - първият гейминг-ориентиран уеб браузър

Браузърът има възможност за ограничаване използването на RAM и CPU.

По време на E3 изложението от Opera обявиха своя нов уеб браузър, който нарекоха като "първия в света гейминг браузър". Това е специална версия на браузъра Opera, която е персонализирана така, че да се хареса и да е полезна на геймърите. Колкото и абсурдно да звучи, всъщност браузърът има някои интелигентни въведения, които биха могли да спечелят всеки, който има желанието да разпределя ресурсите на машината си по важност.

Същината на новия браузър, наречен Opera GX, се състои в панел, от който потребителя може да регулира колко процента процесор (CPU) и колко оперативна памет (RAM) да използва самия браузър. Всеобщо известно е, че браузърите в днешно време "гълтат" твърде много ресурси, като най-явен пример е браузърът Chrome на Google, така че имайки такава придобивка в себе си, Opera GX се нарежда на една позиция пред останалите в бранша. Освен че можем да регулираме използването на процесора и оперативната памет, инструмента също така показва във всеки момент какъв ресурс е зает от браузъра.

Несъмнено за пълноценно гейминг изживяване процесора и RAM-та са много важна част, но браузъра не спира дотук с полезните си инструменти. Той включва също и гейминг-ориентирани такива. Например в началният екран при пускане на браузъра можем да намерим интересен асортимент от игри, технологии и забавни новини, като този панел е наречен GX Corner.

Подобно на стандартната версия на Opera, браузърът има и постоянен бар отляво на екрана за бърз достъп до различни настройки и услуги. В Opera GX обаче там се намира и интеграция с Twitch, чрез която всеки може да следи любимите си стриймъри по лесен и удобен начин.

Разбира се, тъй като това е "гейминг" продукт, браузъра има и възможност да нагласим какъв цвят да бъдат отенъците му, като има и интеграция с Razer Synapse. По подразбиране браузърът е черен с червен акцент, който подчертава раздели и иконки. Браузърът идва и със звукови ефекти, които са направени отчасти от авторите на саундтрака в играта GRIS.

Пълните възможности на браузъра може да откриете в официалния сайт на Opera GX, от където и можете да го свалите и изпробвате.

 

Източник: The Verge

Няма коментари

Напиши коментар