Orion на Bethesda ще подобрява производителността на облачните гейминг услуги
Технологии

Orion на Bethesda ще подобрява производителността на облачните гейминг услуги

Техният софтуер ще бъде интегриран още на ниво енджин в игрите, оптимизирайки ги за облачните услуги, от където те ще бъдат играни впоследствие.

Вместо да видим поредната облачна гейминг услуга, която предстои да излезе, на E3 изложението хората от Bethesda ни показаха нещо, което всъщност ще ни помогне да играем игрите от тези услуги с по-добро качество.

Bethesda Softworks обяви софтуерна платформа, която би трябвало значително да подобри производителността на игрите в облачните услуги. Софтуера им носи името Orion и може да бъде добавен към голямо разнообразие от игри в различните услуги за стрийминг на игри. Bethesda обещава, че ще даде на играчите по-висококачествено изживяване, което ще бъде достъпно дори и на по-бавни интернет скорости, което предстои да премине през ограничен бета тест по-късно тази година.

Bethesda обяви своята новина по време на E3 2019 в Лос Анджелис, където шумотевицата около облачните гейминг услуги е изключително интензивна. Наред с другите услуги, Google наскоро разкри дата и ценообразуване за своята нова облачна услуга, наречена Stadia (статия за услугата), а Microsoft обяви подробностите за своята платформа Project xCloud (статия за услугата).

Orion е софтуер, който ще допълва тези услуги, но не ще се конкурира с тях. Ето и какво казва James Altman от Bethesda:

Нашият софтуер може да бъде поставен във всеки енджин на игра и може да се използва във всяка облачна стрийминг услуга, за да осигури по-добро изживяване за всеки потребител, който играе конкретната игра от съответната услуга. Нашият софтуер ще помогне и на тези услуги да доставят по-добро качество на по-ниска цена за обработка и стрийминг към крайните клиенти.

По същество, Altman има предвид следното нещо - въпросният софтуер ще възлага конкретни задачи за обработка от машината на крайния потребител, вместо те да бъдат обработени от дейта центровете на конкретните стрийминг услуги, след което предавани като краен резултат към потребителя по интернет.

Bethesda казва, че използването само на една от функциите на Orion софтуера им би намалило интернет трафика на потребителя, необходим за получаване на висококачествено видеосъдържание, с до 40%. Предполага се също, че Orion намалява времето, необходимо за кодиране на кадър от видеоклипа, който след това се предава на видеоплейъра на потребителя, с до 30%, и намалява изчислителната работа, която се изисква за показване на крайния резултат, с до 20%. Компанията не е посочила колко процента ще бъде подобрението, ако всички функционалности на Orion бъдат включени, въпреки че Altman казва, че различните видове игри ще се възползват от най-различни функции.

Теоретично, Orion помага за разрешаването на някои от най-големите проблеми, с които се сблъскват облачните гейминг услуги. Софтуера може да намали минималната интернет скорост за платформа като Stadia, необходима за получаване на висококачествено видеосъдържание, която в момента е 20 Mbps. Това може да направи физическото ви разстояние от дейта центъра по-малко значимо, така че това е страхотна новина за компаниите, които нямат огромните ресурси на Google или Sony. И тъй като ние все още нямаме никаква представа колко добре се справят повечето от тези услуги, всичко, което намалява лага и подобрява качеството на изображението, може да превърне едно посредствено изживяване в просто добро.

Orion софтуерът ще може да бъде включван и изключван от съответните облачни услуги и Altman казва, че процеса по интеграцията му в игрите не е сложен и разработчиците ще бъдат основно отговорни дали ще го интегрират в игрите си или не.

Bethesda вече се ангажира да пусне свои заглавия в Google Stadia, като новата им игра Doom Eternal ще бъде една от тях.

 

Източник: The Verge

Свързани страници

Виж всички
Технологии
Новият Xbox - Project Scarlett
Игри
Киану Рийвс в Cyberpunk 2077

Няма коментари

Напиши коментар