Как да си почистим клавиатурата
Периферия

Как да си почистим клавиатурата

Следвайте нашите съвети, за да спасите клавиатурата си от трохи, течности, прах и други неприятни неща, които могат да се озоват върху периферията ви по най-неочакван начин.

Колкото и да тачим периферията си, в частност клавиатурата, за която сме изръсили една камара пари, не можем да отречем, че за няколко месеца употреба тя неминуемо се оказва в нужда от основно почистване.

Разбира се, не е нужно да се стига до крайни ситуации. С малко поддръжка и внимание от време на време можем да запазим своята механична или мембранна клавиатура в чист вид за неопределено време. Подобна грижа за периферията не ни коства много, но е важна, за да запазим качествата на различните устройства. При малко повече отдаденост и умение можем спокойно да очакваме, че след година-две клавиатурата ни ще изглежда и функционира като нова, дори и да разлеете кафе върху нея.

Ако сте дали много пари за най-новата и вълнуваща клавиатура на пазара, то най-малкото нещо, което можете да направите, е да се грижите за нея. Нека преминем през различните видове цапаници и да разберем как можем да възстановим клавиатурата си от тях.

Мръсотия, прах и елементарни частици

Най-често срещаният калпазанин, когото ще откриете между клавишите на клавиатурата, е общата мръсотия. Това може да бъде всичко от прах до космите на котката ви и може да се почисти изключително лесно.

Класическият метод за справяне с този проблем е просто да обърнете клавиатурата си и започнете да я тръскате. Въпреки че това няма да разреши изцяло мръсния ви проблем, този прост метод е достатъчно ефективен при клавиатури, които ползвате за кратко. Това е първата стъпка при наистина тежки случаи на затлачване и занемаряване.

Ако виждате армия от неприятни господа под клавишите (като от реклама на Domestos), или, иначе казано, е мръсна, то най-удачният вариант е да вземете клавиатурата под ръка, да излезете навън и да поемете глътка чист въздух (успех, софиянци). След това с помощта на прахосмукачка и накрайник "глава с четка" минавате внимателно през цялата клавиатура.

Лепкави разливи, течности, на баба ви манджата и други такива

Ако обичате да похапвате на бюрото по време на игра или въобще по някакъв начин клавиатурата ви е постигнала директен контакт с течност, ще трябва да се отнесете малко по-сериозно със задачата. Ето и няколко наистина полезни стъпки (този път без майтапи):

1. Изключете клавиатурата си.
2. Вземете специална кърпа без влакна (микрофибърна също върши работа) и я натопете в някои изопропилов алкохол - напр. лакочистител или нещо подобно. Поставете кърпата между клавишите и няколко пъти ги разтрийте, като гледате да се движите в една и съща посока.
3. Ако имате достатъчно място между клавишите, можете да повторите същия процес с помощта на памучен тампон или клечки за уши. Разбира се, напоени с изброените във втора точка течности.

Дълбоко почистване - как да превърнем захабената клавиатура в изглеждаща като чисто нова

Ако пораженията са сериозни, а годините са многобройни, пък искате да върнете клавиатурата си обратно към живот, ще трябва да събудите приключенския си дух (ако е заспал) и да се запътите към дълбините на своята окаяна с времето клавиатура. Това означава да махнете копчетата от местата им. При повечето съвременни клавиатури това е лесна задача, стига да не сте със сръчност на носорог. Просто използвайте пинсета или подобен тънък и затъпен обект, за да повдигнете едната страна на клавиша, така че да сте в състояние да довършите започнатото с пръсти. При повече желание можете да намерите специален уред за вадене на копчета, който изглежда така:

Моля, имайте предвид, че агресията и насилствените убеждения тук не са препоръчителни! Ако клавишите не искат да съдействат с лекота, то тогава не се напъвайте излишно - най-вероятно няма да се извадят, без да ги потрошите съвсем.

Забележка: Преди да започнете е препоръчително да направите снимка на клавиатурата, така че да знаете мястото на всеки клавиш след това.

1. Изключете клавиатурата от кабела.
2. Премахнете всички клавиши и използвайте пригодена за целта кърпа, за да ги почистите, като използвате изопропилов алкохол или подобно почистващо средство, след което оставете клавишите да изсъхнат.
3. Докато съхнат копчетата използвайте сгъстен въздух, вакуум или плат, за да изчистите повърхността на клавиатурата - там, където до преди малко са седяли копчетата.
4. Използвайте памучен тампон, потопен в почистващо средство, за да избършете между всички превключватели - обърнете специално внимание на всички петна или упорити замърсявания по корпуса на клавиатурата.
5. Оставете клавиатурата да изсъхне напълно, след което започнете да поставяте клавишите обратно по нея, използвайки снимката, която сте направили в началото. Ако сте пропуснали тази снимка, намерете изображение на същия модел клавиатура в интернет.

След приключване на почистването, включете отново клавиатурата към компютъра. Ако е USB, то тя трябва да заработи веднага. Ако е по-стара, може би ще се наложи да рестартирате компютъра.

Проверете дали всеки от клавишите работи по предназначение. Ако не, извадете клавиша по познатия вече начин и се уверете, че няма замърсяване или парче памук, който е запушил превключвателя по време на процеса на почистване.

Е, драги приятели, вече сте готови да биете рекорда по Bhop Long Jumps в CS 1.6!

Няма коментари

Напиши коментар