ROCCAT SUORA FX
Периферия

ROCCAT SUORA FX

Бързина, дизайн, удобство.

Изборът на клавиатура става все по-труден, особено в момента когато всеки ден на пазара излизат все по-нови модели - коя свети, коя е механична, коя е мемханична или мембранна, но всяка носи със себе си своя чар и това да направите избора, коя ще е най-добра за вас е доста трудно нещо.


Ако се чудите какви са разликите между различните видове клавиатури, то можете да ги откриете в тази статия тук


Клавиатурата, която застана под нашите прожектори е на небезисвестната марка ROCCAT.

ROCCAT са на пазара вече над десетилетие, като със сигурност сте видели не един или два продукта от тях. Що се отнася до клавиатури предимно сме свикнали да виждаме такива с доста агресивна външна визия и по мое мнение с доста излишна външна част, която прави клавиатурата твърде голяма и не толкова компактна за моите предпочитания.

Със сигурност това не важи и за Suora FX. Клавиатурата на външен вид е изключително минималистична и за клавиатура в пълен размер (full sized) е доста компактна. Братята немци са спестили доста от излишното пространство и въпреки размера получаваш целия пакет от удоволствия.

Много са нещата от които се интересува един геймър когато прави избора на клавиатура, но някои от основните са бързина, дизайн и удобство.

Нека разделим тези три компонента и да ги разгледаме един по един, за да видим как се представя Suora FX.


Бързина

Suora FX може да се похвали с безупречна бързина, независимо дали става въпрос за гейминг или работа.

Клавиатурата е снабдена с подобрена Anti-Ghosting система (можете да натискате колкото копчета поискате едновременно и всичките ще бъдат отчетени) и благодарение на 1000Hz които отчитат всяко ваше натискане на бутон в секунда спомагат за неистовите сесии, които ще преживеете с тази клавиатура от рейдове, до отбраняване на някой зергски чийз, до най-простото обезвреждане на бомба в Counter-Strike. Тази клавиатура винаги ще бъде на ваша страна.

Бързината също така се дължи и на механичните суитчове, който използва клавиатурата - в моя случай са кафяви ROCCAT Titan. Точно така ROCCAT освен периферия произвеждат и механичните суиточве за техните продукти.

TTC суитча е малко по-тежък от другите кафеви, които съм пробвала преди това на конкурентни компании, като изисква 3.6мм натиск, за да отчете натискане.

Клавиатурата е тиха благодарение точно на тези суитчове - поне доколкото може да е тиха една механична клавиатура.

Също така клавиатурата има директен GameOn бутон, който реално изключва Windows бутона, за да него натиснете без да искате и да излезете от играта. Със сигурност и вие като мен сте имали подобни случаи и съм убеден, че немалко от вас все някога са си махали windows бутона от клавиатурата.


Дизайн и удобство

Немска елегантност - това е най-точното определение, което мога да дам. Suora FX e минималистична, красива и ефектна. Нарочно сложих тези две подкатегории в едно, защото реално удобството идва от добре измисления и направен дизайн, което е и случая при ROCCAT.

Ако си говорим за пропорции клавиатурата е с дължина 43см и широчина от 12.5см. Както споменах по-рано Suora FX определено не е обемиста, а е по-скоро тънка и малка въпреки факта, че е в пълен размер. Бутоните са леко вдлъбнати, което придава допълнителен комфорт при всеки клик. Инженерите от ROCCAT дават живот до 50 милиона клика на всеки бутон преди да се износи, което е доста flash heal с моя priest в WoW.

Буквите са изобразени в бяло, като благодарение на RGB подсветката светят в цветовете, на които на вас ви е комфортно.

Говорейки за RGB, клавиатурата не е просто свети в няколко различни нюанса, а реално можете да си избирате измежду 16.8 милиона цвята, които могат да се конфигурират през софтуера (ROCCAT Swarm), който също е пълен скандал. Можете да си правите домашна дискотека без абсолютно никакъв проблем.


ROCCAT SWARM

Бих казала, че това е най-големия жокер на клавиатурата - и като цяло всички ROCCAT клавиатури. Ако инвестирате малко време да минете през настройките няма да съжалявате - софтуера предлага три основни раздела за настройки

General Setting (Основни настройки)

От тук можете да си добавяте различни звуци при писане, да определите при задържане на копчето кога клавиатурата да започне да отчита допълнителни символи както и key debounce настройки.

Какво е key debounce? В момента в който натиснете копче на вашата клавиатура и той направи контакт с платката, този контакт реалносе случва повече от един път. Тук компютърният софтуер помага, като разчита само 1 сигнал, ззаааа дддааа нннее пиишшшете ттакаа.

Key Assignment 

За всеки фен на по-лесния живот или така наречените макро бутони. Даже софтуера е достатъчно умен да ви изведе основните нужни неща за игрите които играете (в моя случай World of Warcraft), мултимедия, интернет и така нататък.

Key Illumination

Ей тука е купона и аз лично изгубих поне половин час да си играя с различните настройки за подсветките, защото освен основните типове на светене - можете да си направите и ваш.

 

И кое е най-хубавото? Че можете да настройвате различни профили за различните ви нужди - профил за работа с отделни макрота, профили за различните игри, които играете и така нататък.


А ако ви мързи да инсталирате каквото и да било, добрите братя немци са ни пре-инсталирали четири режима, от които можем да избираме ако не сме на кеф да си слагаме допълнителни софтуери на компютъра.

F1 - Rainbow wave

F2 - Breathing Effect

F3 - Rippling Keys

F4 - Blue Lightning

Стандартна синя подсветка


В крайна сметка обаче има няколко неща, които ми липсват.  Едното е подкитник не че ми се налага го ползвам, но е хубаво да имаш опцията. Друго основно нещо, което ми липсва са допълнителни USB портове към самото шаси. Това е задължителна екстра към всяка клавиатура според мен, особено ако си фен на добре подредените кабели и не искаш да се въртиш 20мин, за да включиш USB към компютъра си.

Ако трябва да съм искрена с вас, никога ROCCAT клавиатурите не са ми правили впечатление и не са били в списъка ми за потенциална нова клавиатура. Признавам си, че след 1 месец в компанията на Suora FX съм очарована и мисля, че това ще е основната ми клавиатура скъщи за следващите няколко месеца.

А за хората, които са стигнали до тези редове ето и един любопитен и интересен факт свързан с клавиатурите - Най-дългата дума, която можете да изпишете от 1 ред на стандартна QWERTY клавиатура е Typewriter. За още такива интересни факти можете да погледнете статията тук.


А вие каква клавиатура използвате?

Няма коментари

Напиши коментар
Tags