Продажбите на компютри растат за пръв път от 6 години
Технологии

Продажбите на компютри растат за пръв път от 6 години

Кой има принос в това, защо се случва и какво можем да очкаваме?

 

Според IDC и Gartner, компании за пазарен анализ, продажбите на персонални компютри (готови конфигурации кутии и лаптопи) през втората четвърт на 2018 растат. За IDC числата казват 2.7% растеж, докато според Gartner са по-скромните 1.4%. И в двата случая това са добри новини за сферата - пазарът показва растеж за пръв път от 2012 насам.

Причината за разликата в числата е начинът, по който компаниите определят "PC". За IDC в това число се включва Chromebook, но не се броят таблети и мобилни устройства, чиято клавиатура може да се откача. Gartner, от своя страна, включват всички таблети с Windows операционна система, но изключват Chromebook и таблети, които не са на Windows. Chromebook са важен елемент от уравнението - през 2016 те изпреварват Apple по продажби на лаптопи, а пък през 2017 в анализа на IDC са отговорни за 0.6% растеж на PC сегмента, което, обаче, не е потвърдено от Gartner (отново заради различията в дефинициите).

Gartner заключват, че бизнес продажбите на Windows 10 имат силен благоприятен ефект върху пазара. "Растежът в сегмента за втората четвърт на 2018 е воден от търсене на бизнес пазара, но и ограничен от намаляващи пратки за нормални потребители", казва Mikako Kitagawa, главен анализатор в Gartner. "В бизнес сегмента скоростта, набрана от персоналните компютри ще се забави значително след 2 години, когато дойде моментът за замяна на Windows 10."
 

IDC са съгласни, че промените и подобренията в бизнес сектора помагат. "Въпреки че персоналните компютри хич не са типичното устройство в повечето ситуации, в пазара се забелязват устойчиви ниши, благодарение на подобренията и иновациите", казва Jay Chou, мениджър на проучванията в IDC. "Дори някои типове настолни конфигурации претърпяват растеж."

Лидерите в сферата - Lenovo, HP, Dell, Apple и Acer - регистрират растеж за сметка на конкуренцията. Изглежда водещите производители ще задържат позицията си, докато пазарът става все по-неприветлив за нови компании.

Източници: The Verge, The Win Central

 

Няма коментари

Напиши коментар