Типове клавиатури
Ревю

Типове клавиатури

Всички клавиатури са изградени от 2 основни компонента: клавиши и… останалата част, която за кратко ще наричам декодер. Клавиша е това, което извършва връзката между „предкомпютърното устройство“ и декодера, а декодера извършва връзката между клавиша и компютъра. Според видовете клавиши, клавиатурите се делят на три основни вида: мембранни, механични и комбинирани(наричани още мем-ханични).

Най-широко разпространените клавиатури са мембранните. Те се появяват 90-те години и завладяват пазара, поради ниската им цена на производство. Тяхното име произлиза от силиконовите мембрани, които се използват в тях. Работят на принципа на проста система от два контакта напечатани върху основната платка, които биват съединени от специален вид проводящ силикон при натискане. Веригата се затваря и се подава сигнал към декодера. Тази мембрана има куполовиден дизайн, който също така върши работата и на пружина. Силата на натиск необходима за регистриране варира силно при различните марки и модели, но обикновено е от 65 до 80гр. Писането на тях е познато на всеки. Ниското ниво на шум е подходящо за всякакви обстановки и среди и няма да ви гарантира лоши отношения със съседите, ако разгорещено сте се флеймвали с някой в 3 часа през нощта.
          
При механичните клавиатури нещата са малко по-сложни. При тях се използва специфично устройство за всеки един клавиш, наречен суич. Тези суичове са изградени от няколко основни компонента: корпус, бутон, пружина и метални контактни пластини. Като има фирми като Bloody и Tesoro, които се отдръпват от металните контакти и използват система от оптичен  лъч и неговото прекъсване. Основен производител и иноватор в сферата на конвенционалните суичове е американската компания за електро компоненти Cherry, която по масова заблуда се смята и за техен изобретател, но тази чест се пада на IBM в средата на 80те. В днешно време механичните клавиатури набират популярност, защото предлагат по-приятно преживяване, по-малък инпут лаг и голям спектър от опции. Класификацията на Cherry MX бутоните, по много хитър начин, дели различните видове по цветове. Най-масовите биват: червени, сини, кафяви, черни, прозрачни, зелени и MX Speed. Избора се свежда до лични предпочитания и опит. Но ето ви малко спецификации на различните суичове:
          
Червени – този тип бутони е с 4мм ход, като 2мм са необходими за отчитане на натиск. Тези суичове са линейни, което означава, че се усеща еднакво от начало до край. Стандартната сила, която се изисква за регистриране на натиск при тях е 45гр. Звукът при червените суичове се получава от удрянето на клавиша в края.
На тях отговарят черните, които са със същия метод на действие, но изискват натиск от 60гр.
           

Сини – помните ли когато ви казах, че с мембранната клавиатура няма да си имате проблеми със съседите. Е със сините механики, то полицията на вратата ви е гарантирана. Те като червените имат 4мм ход, но не са с линейно движение. Имат малко по-сложна система, която издава характерно „цък“ при всяко натискане. Много хора харесват това усещане и предпочитат сини суичове. Тежестта на натиск при тях е 50гр.

Зелените суичове са варианта, на сините, които изискват натиск от 70гр.
          
Кафяви – те са комбинация от 2-та споменати по-горе. Пак са с 4мм ход, но на мястото, където клавишът отчита действие има бабунка, която се усеща при натискането. И те като червените издават звук от bottom-out-а на самия клавиш. Силата на натиск е 45гр.
На тях отговарят прозрачните, които имат малко по-осезаема бабуна и изискват натиск от 65гр.

Cherry MX Speed  са суичовете, които много геймъри предпочитат, защото са линейни и имат ход само от 3.4мм, от които е необходимо 1.2мм да потънат, за да регистрира бутона. Силата на натиск е също 45гр.
          
Последният вид клавиатури са комбинираните или още мем-ханичните. От името се подразбира, че те са посредата между мамбрана и механика. При тях принципът за регистриране на импулс е със силиконов купол и съединяване на двата контакта на платката, като при мембранните клавиатури, но усещането наподобява, повтарям НАПОДОБЯВА, механична клавиатура. При тях плюса е, че цената е по-достъпна от тази на механичните клавиатури.

Няма коментари

Напиши коментар