Как да си направим сайт, който съществува единствено като URL
Софтуер

Как да си направим сайт, който съществува единствено като URL

Проект на бивш дизайнер на Гугъл, itty bitty site е супер сладката идея

Nicholas Jitkoff, бивш дизайнер в Гугъл и настоящ вицепрезидент на дизайна в Dropbox, е създал прекрасен уеб инструмент, който ни дава възможност да правим уебстраници, чието съдържание е изцяло в URL-то. Чрез itty.bitty.site можем спокойно да напишем текст, колкото да запълним една А4 страница, и да го наречем собствен сайт, който ще можем да изпращаме на всички и ще остане активен завинаги. Как става това?

Накратко казано, информацията, която вкараме в itty bitty, се компресира до линк, който можем да споделяме с приятелите си. Красивото в ситуацията е, че информацията не се складира на сървър, ами се съдържа изцяло в линка - един вид използваме itty bitty платформата, за да закодираме информация, която се разкодира директно от браузъра на човека, който я гледа.

По-дългото обяснение е следното: itty bitty платформата приема текст и информация под формата на html. Можем да моделираме това, което искаме да покажем, с помощта на html код. Вече вкараната информация се компресира от алгоритъм на име LMZA с цел да се вкара колкото се може повече в URL-то. Следващата стъпка е превръщането в текстов формат - платформата на itty bitty използва base64, група от схеми за шифроване на бинарна информация в ASCII код. Получената поредица от знаци се залепва за линк под формата на т.нар. "фрагмент" - всичко от URL-то, което седи след знак #, и най-често се използва за указване на специфична локация в страницата, до която да скролне браузъра. Красотата на изпълнението е, че по този начин всичката информация се крие във фрагмента, а фрагментът не стига до сървъра. Ако искате да научите направо от източника - how.it.works.

На теория големината на предадената информация е безкрайна - на практика зависи от платформата, през която споделяме линка. Повечето апликации и сайтове поддържат до 2 KB, докато Chrome за Маc се справя с 10 KB. В един QR код може да се вкарат до 2,6 KB, a Twitter поддържа до 4 KB - приблизително The Raven на Edgar Allan Poe.

За какво може да се използва този инструмент? Аз написах хайку. Според Jitkoff можем да пишем апликации, да надскачаме ограниченията на Twitter, да рисуваме и да се забавляваме. Удобно е, понеже е безплатно, бързо, елементарно и лесно за споделяне. Пробвайте тук: itty.bitty.site, пожелавам ви успех с творческата дейност и не забравяйте - sharing is caring.

Източници: Itty bitty, The Verge

Няма коментари

Напиши коментар