Как Instagram подрежда фийда ви
Софтуер

Как Instagram подрежда фийда ви

Невероятната мистерия е разкрита! Рекламодателите мразят конкуренцията!

Вчера Instagram обявиха повече детайли около алгоритмите, които използват, за да подреждат публикациите, които виждате като отворите апликацията. До скоро единствено можехме да сме сигурни, че ще видим последните снимки на близките ни, но до там - останалите публикации бяха обект на мистерия от гледна точка на подредба. Още през 2016 Instagram революционализираха този процес, като модифицираха класическия "обратно-хронологичен" (reverse-chronological) ред. Докато преди най-новите постове излизаха най-отгоре, т.е. да публикуваш по 17 снимки на ден беше оферта, системата започна да приоритизира публикации от акаунти, с които взаимодействате по един или друг начин - съобщения, коментари, харесвания. Вече знаем точно как работи това.


Julian Gutman разказва за Instagram. Източник: TechCrunch

Поради факта, че много хора си изкарват прехраната от Instagram и са живо заинтересовани от алгоритмите им, Facebook решават да разкрият въпросната информация. Julian Gutman, главен разработчик на Instagram, обяснява елементите на сортирането на публикациите пред група репортери и това е информацията:

Instagram разчита на machine learning на база поведението на потребителя, за да създава индивидуален фийд за всеки. Дори и двама души да следват абсолютно едни и същи акаунти, публикациите, които ще виждат, най-вероятно ще са различни. Факторите, които определят това, са следните:

 1. Заинтересованост. Колко важна ще е за вас дадена публикация според системата на Instagram, въз основа на минало отношение към постове на подобна тематика и с подобно съдържание.
 2. Актуалност. Ако публикацията циркулира от няколко седмици, то тя ще е с много по-малък шанс да се появи на екрана ви, в сравнение с някоя, която е качена преди 1 час.
 3. Взаимоотношения. Колко близки сте с акаунта, чиято публикация разглеждаме - по-висока оценка получава акаунти, с които сте взаимодействали повече под формата на коментари, харесвания, тагове в снимки.


Източник: TechCrunch

Освен тези главни фактори, има и няколко модификатора:

 • Честота. Колко често отваряте Instagram? Системата цели да ви показва най-добрите публикации от последното ви посещение.
 • Брой следващи. Ако следвате голям брой акаунти, Instagram ще цели да ви показва съдържание от различни автори, вместо да ограничава бройката.
 • Присъствие. Instagram следи колко дълго разглеждате апликацията - ако я отваряте за кратко, Instagram се опитва да набута най-добрите постове най-отгоре, за да може да се насладите максимално от кратката афера. Обаче, ако чакате всяка сутрин гаджето да се оправи и в това време разглеждате мудно-мудно, системата ще търси дълбоко в каталозите си, за да направи чакането ви удовлетворяващо.

Екипът на Instagram се заема да разбие популярните митове около прекрасната си апликация. Тези твърдения не са доказани, но в мрежата това няма значение.

 • Instagram не обмисля да връща класическия обратно-хронологичен фийд, но обръща внимание на получената конструктивна критика за настоящите алгоритми
 • Системата не скрива постове - това означава, че ако скролвате достатъчно много, ще видите всичко от всичките акаунти, които следвате
 • Алгоритмите нямат конкретно отношение към типа постове (видео/снимка), но ако никога не си пускате клипчета, ще ги виждате по-рядко
 • Акаунти, използващи допълнителните функции като Story и Live, не получават бонуси към позиционирането в чужди фийдове
 • Instagram не омаловажава честите публикации, но може да позиционира някой друг автор между тях в името на разнообразието
 • Личните акаунти не получават различно отношение от бизнес акаунтите, поне от страна на системата

Презентацията на Instagram цели да премахне мистиката около популярната апликация с идеята, че когато потребителите се чувстват сигурни, че публикациите им ще стигнат до близките им хора, че могат да си изградят стабилна база последователи въз основа интеракция, и че винаги ще виждат публикации, които са важни за тях, то апликацията ще се използва повече и повече.

Този растеж, обаче, намеква и още нещо, подобно на проблемите на Фейсбук - броят на бинзес акаунтите в Instagram расте, докато потребителите не прекарват повече време в апликацията - това означава, че от статистическа гледна точка, една публикация ще стига до все по-малко и по-малко хора. Именно за това хората ще започнат да се оплакват, че Instagram ги кара да си плащат за реклами, за да стигат до публика, до която преди са стигали без допълнителни разходи - но това е напълно естествен процес на растеж и популяризация - когато има много конкуренция, печалбата намалява. Който е чел за невидимата ръка на свободния пазар, ще знае.

Какво означава това? Колкото повече Instagram успяват да насочват бълването на съдържание към Story-тата и да образоват потребителите си за това как работи апликацията, толкова по-добре.

Източници: TheVerge, TechCrunch

 • Niku
  Niku
  Виждам, че Сашко официално е зарибен по инстаграм. Време беше :/
показване на 1 от 1 Коментар