Microsoft помага на Linux
Софтуер

Microsoft помага на Linux

Компанията се присъединява към Open Invention Network, за да защити Linux.

В блог пост Microsoft обявиха, че се присъединяват към Open Invention Network (OIN) - отворена патентна група, създадена, за да защитава Linux от съдебни процеси. Това, с по-простички думи, означава, че Microsoft правят 60 000 патента с отворен код, така че да бъдат свободно достъпни за членовете на OIN. Или с още по-простички думи - по-малко главоболия за разработчиците и потенциално по-бързо пускане на нови софтуерни ъпдейти за всички нас.

OIN притежават правата на стотици хиляди патента. Те са като платформа за лицензи и съдържа патенти от малки разработчици до огромни компании като Google, IBM, NEC и други, и всички членове на OIN получават свободен достъп до тези патенти.

Присъединяването на Microsoft е една голяма стъпка за двете страни - OIN получават хиляди нови патента от тях, а Microsoft наистина помагат на open source общността. Scott Guthrie - изпълнителният вицепрезидент на групата по Cloud и Enterprise услуги на Microsoft в интервю за ZDNet изданието коментира въпроса така:

"Искаме да защитим проектите с отворен код (open source) от съдебни процеси, затова отваряме своето патентно портфолио за Open Invention Network."

Този ход на Microsoft да промени репутацията си към по-приятелски настроена компания към различните разработчици, е една важна стъпка напред за всички. Erich Andersen - корпоративен вицепрезидент в Microsoft, коментира:

"Разработчиците искат да внедрят последните технологии на всяко устройство, което отговаря на нуждите на клиентите. Също така научихме, че съвместното развитие чрез процеса с отворен код може да ускори иновациите."

 

Източник: Microsoft

Няма коментари

Напиши коментар