Razer с намерения да ползва компютрите ни за добив на криптовалута
Софтуер

Razer с намерения да ползва компютрите ни за добив на криптовалута

Компанията за периферни устройства Razer стартира нова програма, наречена SoftMiner, която ще използва графичния процесор на видеокартата, за да добива криптовалута, докато машината не се използва.

Тази година за криптовалутите не беше добра. След своя връх в края на 2017-та стойността на повечето криптовалути, включително Bitcoin и Ethereum, спадна драстично без признаци тази тенденция скоро да спре, но това не спира компаниите да се опитват да се разширят в този пазар.

Днес производителят на периферни устройства Razer Inc. обяви смела нова стратегия, а именно, че иска да използва компютрите ни за добив на криптовалута.

Razer навлиза с два взаимосвързани продукта - Razer Silver и SoftMiner.

Услугата Razer Silver беше пусната за първи път през 2017 г., но беше преработена в програма за раздаване на награди. SoftMiner пък е точно това, което може да се разбере от името - програма, която използва графичния процесор на видеокартата, за да добива криптовалута.

Като казваме добив на криптовалута, нямаме предвид, че ще получаваме такава. Реално Razer ще добиват криптовалута за себе си, докато ние, потребителите на SoftMiner, ще бъдем възнаграждавани с т. нар. Razer Silver точки, с които ще можем да закупуваме най-различни продукти от каталога на Razer.

Razer си партнира с базираната във Флорида компания Gamma Innovations, за да произведе приложението, което е предназначено за добив на криптовалута, когато компютърът на потребителя не се използва. С партньорството си с Razer Gamma получава достъп до огромната база данни от техни потребители, която включва подробности за характеристиките на всеки компютър.

Razer твърди, че софтуерът SoftMiner няма да окаже влияние върху работата на системата по никакъв начин, поне когато други програми се използват в този момент, но компанията твърди, че когато системата не се използва (тоест е в idle процес), SoftMiner ще се задейства и ще използва "значителна GPU мощ".

Друго притеснение е поверителността. SoftMiner е доста натрапчив инструмент и всъщност на теория може да поеме контрол върху целия компютър. Razer твърди, че SoftMiner има достъп само до видеокартата и не включва функционалности за достъп до файловата система на машината, но всяко приложение с толкова широки права на достъп трябва да бъде управлявано така, че да не създава по невнимание вратичка (backdoor) в системата на потребителя.

Софтуерът SoftMiner се предлага в световен мащаб и работи на персонални компютри, работещи под Windows 7, 8 и 10, и може да бъде свален от официалния сайт на Razer.

Свързани страници

Виж всички

Няма коментари

Напиши коментар