Вече можем да пробваме ray tracing без да имаме RTX видеокарта
Софтуер

Вече можем да пробваме ray tracing без да имаме RTX видеокарта

Но само три игри в момента поддържат тази възможност, както и няколко технологични демота.

Ако сте притежател на Nvidia видеокарта, която е от сериите от GeForce GTX 10 до GeForce GTX 16, и сте си свалили последния ъпдейт на драйвъра, то вие официално можете да играете няколко заглавия с новата технология на RTX видеокартите, както и да изпробвате няколко технологични демота.

Ray tracing (или на български "трасиране на лъчи", така че ще използвам просто RT съкращението надолу в статията, за да не си усложняваме живота допълнително) е специална технология, която беше обявена като нещо ново за следващото поколение GeForce RTX видеокарти, но малко след това стана ясно, че тази технология всъщност няма да бъде ексклузивна за тях. Тя ще бъде достъпна и за по-нисък клас Nvidia видеокарти, като например всичко от GTX 1060 нагоре.

Тази технология представлява функционалност, която прави визуализацията на осветлението, сенките и отраженията в реално време да изглеждат една идея по-реалистично и това се случва благодарение на поддръжката на DirectX Raytracing (DXR).


Това са всички видеокарти, които ще поддържат RT технологията

Преди да скочите с еленски към Nvidia за това, че така са решили да направят, ще кажа нещо в тяхна защита. Реално RTX картите са много по-мощни от GTX картите и тяхната изчислителна мощност е в пъти по-голяма, така че няма да излезете балък, ако решите да си закупите RTX видеокарта. Вcяĸa RТХ видeoĸapтa имa oтдeлeн изчиcлитeлeн ĸoмпoнeнт, което oзнaчaвa пoвeчe ĸaдpи в ceĸyндa и пo-виcoĸo ĸaчecтвo, докато гpaфичнитe чипoвe в GТХ картите мoгaт дa пoĸaзвaт RТ eфeĸти нa нaй-oпpocтeнo нивo чрез DirectX. Така че дишайте спокойно! Няма прецакани в случая. Даже всички с GTX 1060 и нагоре сме богопомазани, че въобще имаме възможността да се възползваме от тази нова технология с по-стар хардуер.

От толкова много обяснения за тази прословута технология сигурно вече се питате кои игри, за Бога, я поддържат, за да започнете да затопляте веднага своята GTX видеокарта.

Без да ви бавя повече. Игрите, които в този момент може да изпробвате, са: Shadow of the Tomb Raider, Battlefield V и Metro: Exodus. Малко, но от сърце! Ако обаче нямате възможност да ги играете, то няма повод за тревога, защото са налични и технологични демота на още няколко игри, линкове за които ще оставя в следващите редове от статията ми.


Това са всички игри и програми, с които може да тествате RT в момента

Технологично демо, в което се демонстрират отраженията - сваляне от тук (1.3 GB). Файлът, който трябва да отворите, за да тествате, се казва ElevatorDemo.exe.

Технологично демо на играта Atomic Heart, която все още не е излязла на пазара, но ето, че си има RT демо, което е просто чудесно. Може да го свалите от официалния сайт на играта (4 GB).

Технологично демо на едно от най-популярните китайски MMO-та - Justice, което може да свалите от тук (3.7 GB). За превключване на NVIDIA RTX натискайте F5, за превключване на ray tracing - F8, а за превключване на DLSS - F9.

 

Източник: Nvidia

Няма коментари

Напиши коментар