Valve пусна своето VR устройство за предварителни поръчки
Технологии

Valve пусна своето VR устройство за предварителни поръчки

Преди време ви споменахме, че от Valve имат планове да влязат самостоятелно на VR пазара.

Още в края на март се появи страница в сайта на Steam, където пишеше, че през май ще получим повече информация за предстоящия продукт Valve Index. От изображението на страницата ни стана ясно, че ще бъдат очила за виртуална реалност, като никъде не беше оставено логото на HTC, с които Valve си партнираха преди години. Това пък ни подсказа, че вероятния нов VR ще е собствена разработка, а не в партньорство с друга компания в тази сфера.

През 2016-та година Valve сключиха партньорство с HTC, за да пуснат Vive като продукт на SteamVR, а сега - близо три години по-късно, Valve вече пускат свои собствени очила за виртуална реалност и вече имаме пълна информация за всичко, което се включва в пакета Valve Index - шлем за виртуална реалност, контролери и две базови станции.

Отваряйки официалната страница на Valve Index в магазина на Steam, веднага виждаме наличните устройства, техните цени и минимални системни изисквания, които ще ни бъдат нужни, за да успеем да използваме устройствата.

Понеже интересът към новите очила за виртуална реалност на Valve е голям, съответно не са останали налични бройки за тях и в момента можем само да заявим, че искаме да си купим една бройка, която в близкото бъдеще ще можем да платим и получим. Късно вчера продукта направи своя дебют в магазина на Steam и заедно с това Valve пуснаха предварителните поръчки.


Шлем

Шлемът включва два LCD дисплея с резолюция по 1440x1600 всеки, за разлика от комбинирания размер от 2560x1440 в Oculus Rift S и 2160x1200 в HTC Vive.

Дисплеите ще работят на честота от 120 Hz (имат и пробен 144-херцов режим), но са съвместими с 90-те херца на HTC Vive и 80-те херца на Oculus Rift S, в случай, че решите да ползвате шлема с контролерите на другите VR устройства - да, съвместими са.

Освен това разстоянието между очите е ръчно регулируемо, за разлика от софтуерното решение, което е заложено в Oculus Rift S. Index шлемът включва също "външни слушалки" тип говорители, които не се докосват до ушите, но имат и 3.5-милиметров жак, ако все пак решите да ползвате собствени слушалки, както и предни камери.

Пълните характеристики на шлема може да видите от официалния сайт на Valve Index.

Цена в Steam: 539 евро (1 054 лева), доставка до 31 юли.


Контролери

Контролерите, познати преди това като Knuckles, са може би най-интуитивното нещо, което ще попадне в ръцете ни от VR индустрията досега.

Освен стандартните бутони, Index контролерите разполагат с цели 87 сензора, които отчитат позицията на всяка ръка и всеки пръст, както и силата, с която биват натискани. Теоретично погледнато, можем да достигнем, хванем и хвърлим с каквато сила искаме конкретни обекти от игрите.

Ето и кратко видео от Valve, в което това нещо се демонстрира.

Малка част от вече наличните игри, които ще поддържат новите Index контролери на Valve може да видите от официалния сайт на Valve Index, а характеристиките на контролерите - тук.

Цена в Steam: 299 евро (585 лева), доставка до 28 юни.


Базови станции

Index станциите са версия 2.0, което означава, че ще бъдат с подобрен сензор за проследяване и мащаба, в който ще работят без проблем, е увеличен. Според сайта на Valve, се казва, че станциите ще предоставят до 400% повече пространство, в което човек може да се движи без проблем в проследяването на действията му. Дистанцията, в която станциите ще работят, е 7 метра.

Също така се уточнява, че Index станциите на Valve са съвместими само с хардуер за проследяване от версия 2.0, като това включва само HTC Vive Pro и Valve Index на този етап.

 

Пълните характеристики на станциите може да видите от официалния сайт на Valve Index.

Цена в Steam: 159 евро (311 лева), доставка до 28 юни.


Важното в случая е, че ако вече разполагате с някакви VR очила, контролери или базови станции, можете да ги комбинирате останалите устройства на Valve. Например, ако имате HTC Vive шлем и нищо друго, може да си купите Index контролерите и базовите станции. Всички устройства са съвместими едно с друго, без значение от производителя.

 

Източник: Valve Index

Няма коментари

Напиши коментар