Valve загатна за свое собствено VR устройство - Valve Index
Технологии

Valve загатна за свое собствено VR устройство - Valve Index

И то няма нищо общо с HTC.

Съвсем неочаквано, Valve пуснаха страница към магазина на Steam, в която загатнаха, че през май тази година ще обявят свое устройство за виртуална реалност.

Интересното в случая е, че на въпросната страница липсва логото и дори името на дългогодишния им VR партньор HTC. Това ни навежда на мисълта, че въпросното устройство ще бъде най-вероятно продукт, създаден изцяло от Valve, без чужда намеса или някакъв вид партньорство.

През 2016-та година Valve сключиха партньорство с HTC, за да пуснат Vive като продукт на SteamVR, а сега - близо три години по-късно, Valve вече имат планове да пуснат свои собствени очила за виртуална реалност през май 2019-та година. Очилата, както е показано на изображението в страницата в Steam, ще се наричат Valve Index.


Снимка на платката на Valve Index

Това, което ми прави впечатление от изображението, е, че устройството разполага с четири изтъкнати широкоъгълни камери, което дава знак, че подобно на Oculus Quest и други очила за виртуална реалност от второ поколение, Valve Index ще разполага с проследяване на терена пред играча. Това означава, че няма да има базови станции, които да очертават територията, от и до която играчът може да се разхожда свободно в помещението си. Реално тези камери ще извършват тази дейност без нуждата за допълнителни устройства, които да поставяме в стаята си.

Друго нещо, което виждам от изображението, е, че очилата разполагат и с някакъв "плъзгач" от ляво. Това най-вероятно ще играе ролята на приближаване и отдалечаване на екраните вътре в очилата в случай, че се окаже, че са ни неудобни, когато си ги сложим на главата със стандартното позициониране на екраните вътре. Всъщност, това е съвсем често срещана характеристика в очилата за виртуална реалност.

Друго освен това, което можем да видим на изображението, няма като информация. Но отделно на това знаем, че Valve разработват също и свой собствен сензорен VR контролер (не, не говоря за Steam контролера), който е доста подходящ за въпросното устройство. Ето и видео с разопаковане на SteamVR Knuckles, а отдолу оставям и снимка.

Въпросния контролер е известен още от преди една година, като тогава Doug Lombardi от Valve е казал, че този контролер е бил изпратен на стотина VR разработчици, за да се запознаят с продукта и евентуално в бъдеще да интегрират поддръжка за него в своите нови заглавия. Така че най-вероятно това ще са периферните устройства на Valve Index, а повече официална информация ще научим през май.

 

Източник: Valve Index

Няма коментари

Напиши коментар